månadsarkiv: september 2019

Växtfärgar lite hemma i köket

Jag skulle ha åkt till Björkö för att växtfärga men jag gjorde två guideturer istället. Sen för att trösta mig över att jag inte kunde köra till Årsunda i helgen så har jag växtfärgat hemma i köket.Jag har inte världens största kök men jag har några stora grytor 🙂En del färger kommer i pulverform. Det här är valnöt. Glömde fota krappen.Beta garn är nog det tråkigaste med färgning. Samtidigt är det spännande för jag vet aldrig riktigt hur det ska bli. Tyget är betat i alun och vinsten i aluminiumgryta.Klänningstyg i krapp precis vid nedläggningen.Efter en timme i färgbadet. Det är en diagonalkypert i lika kvalitet som vissa Birkatyger. Nu hänger det på tork i källaren.Skulle även färga benlindor.Efterbadet på tyget blev rosa benlindor ?Idag blev det mera krappfärgning då en vän vill ha nya benlindor, men jag vet inte om det blev rätt färg.Passade även på att färga om en kappa i samma färg.Jag har betat benlindorna som är starka i färgen i alun och vinsten och i koppargrytan.Just nu färgas ett annat tyg gult i björklöv.Lite löv…Kram

Var Birkaguide idag

Fick hoppa in som guide idag på Björkö. Det var perfekt väder för att gå några varv runt Borgberget ?

Undrar vad birkaborna en gång i tiden tänkte när hösten kom. Var det en förbrilt förberedand att fylla matföråden för att klara vintern?

Önskar att man kunde titta igenom tiden och se hur det såg ut då, tex till höstdagen den 19 september 819.

Kram

Hasselnötterna lossnade idag

Det är lite trixigt att veta när det är dags att plocka hasselnötterna. Idag hade de börjat ramla av och det går att plocka upp de fina från marken och plocka de andra. Jag är först försiktig när jag böjer ned en gren för att de inre ska ramla av. Sen när hag är klar med grenen så skakar jag på den och plockar upp de som eventuellt ramlar ned.Jag har ju skrivit om hasselnötter tidigare, men jag tar det lite igen.

OBS! De får inte plockas om man inte äger dom eller har lov.

Jag har klippt mina hasslar nu några år för att få större nötter. Det gör faktiskt skillnad.Jag plockade i en hink idag och så sorterar jag framför tvn.

Några har hpl i sig och jag täbker på alla nötskal som kom upp ur vattnet frpn vikingatiden när marinarkeologerna grävde på Birka. Det var flera med vivelhål i 🙂 På vikingatiden ville de nog inte heller ha larver i nötterna. Sen sköljer jag nötterna och plockar bort de som flyter på ytan. Jag torkar dem mellan en kökshandduk, lägger dem på fat under handdukar och låter dem torka några dagar. Varje dag måste man titta till dem och plocka bort vivlar – en liten larv.

Det ska gå att torka nötterna i ugnen också, men det har jag aldrig gjort.Bland det godaste jag vet är färska hasselnötter. De smakar helt annorlunda mot torkade. Så passa på att ät några ?De är små men så fina.

Kram

Gunnes gård

Så tacksam att jag fick hjälp av grannen att ta mig till marknaden. Förra året var jag bara här med ett litet regnskydd, men i år är tältet med.

Har just lagt mig och det är så härligt att höra sorlet från folk som pratar och skrattar. Undrar hur det lät på vikingatiden när de var ute och reste? Lät det nästan lika, spraket från eldar och hundar som skäller till?

Förutom bilar och motorcyklar såklart, vilket hörs här ? Kanske en bra övning att lyssna till alla olika ljud.

Kram och godnatt ?

Tre små askar med tyg…

Undrar om jag någonsin kommer tröttna på Birkatextilier?

Det kommer alltid någon liten överraskning…

Här en blandad kompott från bj 825. Lite svårt att föreställa sig att det här en gång varit delar av en snygg dräkt!

Och den här kändes lite märklig, bj 551. Har aldrig sett denna tidigare, men kvinnans tänder ligger här i ?

Hon blev begravd med brickband med guldbroschering!

Kram