Morgonrådnad

Det var många som la upp fantastiska bilder på facebook på morgonens färger igår. Jag är glad att jag, och många andra, blir så barnsligt förtjust i himlens ljus ? Att det är så vacker färg ibland och att jag fått bo så länge på Helgö. Jag skriver alltid fel…morgonrodnad heter det visst. Kanske för att jag tycker det är finare med å. 

Morgonrodnadens gudinna i romersk mytologi heter hon Aurora och i Grekisk mytologi Eos, en av titanerna. Jag kände inte till den indiska Uschas eller den litauiska auszrà, lysande. 

Morgonrodnades gudinnas uppgift är att med sina rosenfingrar öppna österns portar, ovanför bergen i Kaukasus, så att solens vagn kan komma fram,  ett hästspann med fyra hästar körd av Solen eller Helios, som är Eos bror.  

Försökte hitta en motsvarihet i nordisk mytologi och hittade gryningens gud Delling- den ljuse, av asarnas ätt. Han är tydligen morgonrodnadens gud  och som sådan Breidablicks väktare. Han är gift med Natt och far till Dag. 

I de germanska språken är solen femininum och därav en solgudinna i sin naturform (natursubstrat). Det får bli mer om solen en annan gång.

Kram

Lästips:

Usas, Nordisk familjebok här. http://runeberg.org/nfck/0053.html

Eos, http://www.mytologi.nu/eos.html här.

Delling, Åke Hultkrantz, Vem är vem i nordisk mytologi. 1991. 

1 tanke kring ”Morgonrådnad

  1. barbro

    Ja, tänk att himlen syns nu från våra hus, nu när löven fallit, dessutom en väldigt vacker himmel.
    På natten brukar ju stjärnor och planeter synas, eftersom det är så mörkt här ute, inga gatljus. Kram

    Svara

Kommentera