Hasselnötterna lossnade idag

Det är lite trixigt att veta när det är dags att plocka hasselnötterna. Idag hade de börjat ramla av och det går att plocka upp de fina från marken och plocka de andra. Jag är först försiktig när jag böjer ned en gren för att de inre ska ramla av. Sen när hag är klar med grenen så skakar jag på den och plockar upp de som eventuellt ramlar ned.Jag har ju skrivit om hasselnötter tidigare, men jag tar det lite igen.

OBS! De får inte plockas om man inte äger dom eller har lov.

Jag har klippt mina hasslar nu några år för att få större nötter. Det gör faktiskt skillnad.Jag plockade i en hink idag och så sorterar jag framför tvn.

Några har hpl i sig och jag täbker på alla nötskal som kom upp ur vattnet frpn vikingatiden när marinarkeologerna grävde på Birka. Det var flera med vivelhål i 🙂 På vikingatiden ville de nog inte heller ha larver i nötterna. Sen sköljer jag nötterna och plockar bort de som flyter på ytan. Jag torkar dem mellan en kökshandduk, lägger dem på fat under handdukar och låter dem torka några dagar. Varje dag måste man titta till dem och plocka bort vivlar – en liten larv.

Det ska gå att torka nötterna i ugnen också, men det har jag aldrig gjort.Bland det godaste jag vet är färska hasselnötter. De smakar helt annorlunda mot torkade. Så passa på att ät några ?De är små men så fina.

Kram

Kommentera