Hjorttänder i lera till stenåldersdräkten och premiärvisning av ”Massakern vid muren”

I gravarna från Skateholm har fynd av massor av hjorttänder hittats. I en kvinnograv ligger de så att det ser ut att vara ett bälte prytt med tänderna. Det är endast fram- och hörntänder, inte kindtänderna, från ca 30 hjortar som använts!

image

Barnen i skapande verkstan på Historiska använder ibland inte upp all sin lera, så idag passade jag på att pyssla lite 🙂

När de torkat ska jag måla dom!

image

En av skatterna som grävdes ned i samband med invasionen 1361

Jag gjorde även min första visning/introduktion av utställningen ”Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361” idag och jag var nervös. Det kom 59 personer och lyssnade, bl.a. en kvinna från Gotland, en man som var mycket på Gotland som liten, då han fick höra sägnerna kring händelsen, och ett par från Skåne. Det är kul att folk vill dela med sig och berättar saker för mig. Det är nog en av de bästa sidorna med att visa. Det är även så annolunda att visa vuxna som kommit för en allmän tur än tex en bokad grupp. Visningar är så olika. Önskar bara att jag hade spelat in visningen… Det gick okej men jag skulle vilja minnas bättre i vilken ordning jag sa saker och ting 🙂 och framförallt vad jag sa… har lite premiärminnesluckor!

Uppdatering: De som gjort utställningen har haft gott om tid att bearbeta materialet och tänka och känna om det som hände på Gotland. Det är ett konstant bearbetande i mitt huvud nu och jag pratade med mina pedagogkollegor igår inför visningen för att ventilera funderingar. Det är trots allt första gången jag visar massgravarnas innehåll och det är klart att det påverkar mig. Det är ett otäckt material samtidigt som det är unikt och intressant arkeolog-, osteolog-, och historiemässigt och det får ta sin tid att bearbeta!

Kram

Kommentera