Bamse och Herkules -Herakles – på Medelhavsmuseet

Påsklovet på Medelhavsmuseet är riktigt roligt i år. Jag jobbade förra helgen och det kom massor av barn och vuxna. Barnen hade, de flesta av dem, läst tidningen Bamse som de senaste numren handlat om när Bamse, Lille Skutt och Skalman hjälpte Herkules med hans tolv stordåd!

image

Det var roligt att barnen var så med och kunde så mycket! Det är fantastiskt vilken entusiasm de visar och jag undrar ibland var den där glädjen i att lära sig saker tar vägen under skolans gång, när jag jämför med lite äldre barn.

Jag berättade om Zeus och Hera, om hur det gick till när jungfrun Alcmene blev gravid med Zeus och vad som hände när Amphitryon undrade vilken av sönerna som var hans respektive Zeus – Alcaeüs (Herakles) eller Iphicles? Kan ni komma på något annat barn som föddes av en gudomlig pappa och av en jungfru till mamma?

image

Sen fortsatte vi med hur det kom sig att Herakles utförde de tolv uppdragen för kung Eurystheus… Om vad Hades är och sedan med det tofte, och farligaste, stordådet- Kerberosuppdraget!

image
Bild från MM katalog, Carlotta: Serapis och Kerberos. Foto: Ove Kaneberg.

image

Bild från MM katalog, Carlotta: Attisk oinochoe, svartfigurig. Herakles med båge och klubba. 550-540 f.Kr.
ID: 12958D

Vi avslutade med att titta på två föremål med Heraklesmotiv. I Verkstan får barnen rita egna serier, göra serier på ipads med apparna I stop motion samt Comic book. Det är några dagar kvar, så passa på! Jag jobbar dock inte 😉

Kram

Se vidare:

Medelhavsmuseets påsklov:
https://www.varldskulturmuseerna.se/barnens-varldskultur/bamse-i-herkules-spar/de-12-storverken/

The Meridian Handbook of Classical Mythology
: Herakles

Kommentera