Vikingasommars bröd av överdagendeg och surdeg

image

På gården på Historiska museet, under Vikingasommar, får besökarna sedan många år baka bröd i vår lerugn. Vi får dagligen frågor om degen och bakning, så här kommer lite info 🙂

image

DSC_4935

Besökarna bakar ut degbitarna av “överdagendeg”, deg utan jäsmedel, till platta kakor som sedan gräddas i lerugnen. Det går bra att göra hemma och steka i stekpannan!

Överdagendeg

1l lite mer än fingervarmt vatten
2 msk honung
50 g smör (valfritt)
1 msk salt
2 dl havregryn
1 dl krossade linfrön (valfritt)
ca 1 msk fänkål eller anis (valfritt)
ca 1l dinkelmjöl
ca 1l rågmjöl

Blanda vatten, salt, honung, linfrön, havregryn och smör i en degskål och fyll på med dinkel tills degen känns bra! Forma små bollar och platta till. Stek i stekpannan eller hitta på något sätt att grädda bröden – som scones kanske 🙂

Var inte rädd för att experimentera med degen! Men kom ihåg att skriva upp vad du gjorde och hade i om det blev ett supergott bröd 😉 På vikingatiden tog de säkert vad de hade och ibland hade de alla ingredienser de ville ha. Troligen hade de även hemliga recept 😉

Surdeg

Surdegskultur
Dag 1
Blanda mjöl och vatten och lite honung. Ställ ut den i värmen för att börja jäsprocessen ( vad jag förstått det som…) ska hoppa i och börja växa… Rör om med en träsked (eller träsmörkniv) emellanåt.

Dag 2 eller 3 (eller 4…)
Det ska synas lite bubblor på ytan och då kan du börja mata kulturen. Värm lite mer än fingervarmt vatten och blanda med dinkel eller grahamsmjöl (eller rågsikt). Rör ut alla klumpar. Häll i och rör runt.

Ha kulturen i kylskåpet och spara eventuellt lite i frysen.

image

Dag 4 och framåt
När du nu börjar baka så ta en dl från din kultur och lägg i en egen skål och mata sedan båda. Den dl du lagt i skålen och matat kan stå och jäsa lite över dagen, sen använder du den som “jäst”. Nu kan du göra degen som du vill och gärna låta den vila över natten till nästa dag.

Lägg det du jäst över dagen i en degskål, fyll på lite mer än fingervarmt vatten, ha i salt, honung, kryddor, linfrö eller det du vill ha i. Fortsätt med dinkelsikt och andra mjölsorter du vill ha i. Gör degen smidig men lite, lite lös så den kan jäsa. Prova dig fram.

När den vilat över dagen eller natten baka ihop den på bakbordet.

image

Grädda som överdagendegen i stepanna. Jag brukar även rulla bollar och lägga i en muffinsplåt. Då låter jag de jäsa lite till och gräddar sedan i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

image

Att ha i degen tips:

Lite varmare än fingervarmt vatten
Dinkel, siktat
Dinkel, fullkorn
Vete ( om du inte har dinkel)
Korn
Råg
Havre
Smör eller ister
Filmjöl m.m.
Salt
Honung
Linfrö
Ärtmjöl
Kryddor som anis, fänkål och timjan – eller varför inte en brödkryddspåse 🙂

Det låter kanske knepigt, men det är bara i början, sen har du en surdegskultur till bröd resten av livet om du vill och sköter om den <3

Hör gärna av dig om du undrar över något 🙂 Det finns många recept på surdeg, men det är så här vi gör just nu 🙂

Lycka till!

Leave a Reply