Trädgård & Kosmos

För några år sedan var jag på British Museum för en veckas studie av deras pedagogik för vuxna. Jag hade fått stipendium från Etnografiska museets vänner och det var riktig lyx att spendera så mycket tid på museet under sju dagar i följd.

En av de mest fantastiska utställningar jag såg var ”Garden & Cosmos” med kungliga målningar från Jodhpus i Indien och jag fick med mig en tjock katalog hem. Den tittar jag i när livet är lite tyngre än vanligt och ibland kan det vara bra att bara ta en paus och ”vänta ut monsunen”…

tradgardokosmos1

Det här en del av en detaljerad målning som heter. Valis död; Rama och Lakshama väntar ut monsunen.

Det som fascinerade mig mest var hur de använt färgsättningen i utställningen. Färgen på väggarna förändrades med tiden och med innehållet som gick från verklighet till en mer eterisk bildvärld – från vardagliga händelser till heliga platser för att avslutas med andliga och mytologiska motiv.

*Eterisk = flyktig, graciös, besjälad, översinnlig, andlig

Bilderna är så vackra så jag vill gråta. Det var ett måleri som jag inte alls är van vid att se och det tog mig flera timmar att gå genom utställningen med audioguide. Auidioguiden var i flera steg och efter en introduktion till utställningen och varje bild kunde jag välja att fördjupa mig i guiden och även lyssna till intendenter och konstnärer. Det visades 56 bilder som aldrig tidigare visats i Europa.

tradgardokosmos2

Det här är en annan del av samma målning som ovan. Den är målad ca 1775 och mäter 62,7 X 134,5 cm.

Målningen är en av flera som berättar om Ramas liv i exil under fjorton år. Hans fru Sita och bror Lakshmana följde med honom i exil, men under det 14:e året i exil blir Sita kidnappad av demon-kungen Ravana. På bilden har de kommit till De talande apornas förtrollade kungarike och Apkungen Sugriva har lovar hjälpa Rama mot att han dödar Vali, som tagit kungens tron.

Rama är ”blå som en blå lotus, blå som en ametist, blå som ett regntungt moln.”

Rama och Lakshmana tar skydd i en grotta för att vänta ut monsunen, då inga krig kunde föras, resande återvänder hem och det blir en paus i livet – men det får även symbolisera Ramas långa längtan efter Sita.

Hänvisning:

http://www.britishmuseum.org/whats_on/past_exhibitions /2009/indian_summer/garden_and_cosmos.aspx

http://www.studio-international.co.uk/studio-images/Jodhpur/AN00515702_001_b.asp

http://en.wikipedia.org/wiki/Rama

Kommentera