Getskinnsknappar och vikingaskor

image

Söndagmorgonens framförtvnpyssel 🙂 Tittar på en ny serie som heter Outlander och den är spännande. Skinnknapparna är efter fynd från en vikingatida Yorksko -Jorvik type I. Jag håller på att tillverka nya vikingaskor och då blev det lite av mitt fina vegetabiliskt garvade getskinn kvar. Jag har letat länge efter getskinn jag vill ha och äntligen får jag nu ”riktiga” vikingaskor! B-)

image

Hittade bild på Pinterest på knapparna.

image

Skorna under arbete är Jorvik type II, enligt texten 🙂

image

Mönstret är från texten ovan. Jag gör en lite mer anpassad sula till mina fötter, som är väldigt månformade. Det är samma skinn i ovanläder som sula och jag har vändsytt med fusksentråd. Brukar använda vaxad lintråd, men nu hade jag ”sentråd” hemma. Jag gör hål i sulan och sedan trycker jag igenom nålen mot en skärbräda när jag syr ihop, så jag inte får ont i tummen mer än nödvändigt 🙂

Jag har gjort dem förut och det var mina gamla som åkte iväg på jordenruntutställningen We call the vikings. De var dock av renskinn. De är fiffiga och fina 🙂 och påminner om Sutton Hoo skorna, så samma modell med lite ändringar skulle fungera som en vendelsko.

image

Det lilla getskinnet räckte även till en börs 🙂

Kram

Kommentera