Efter en söndag i soffan…en vecka på museer

image

…framför tv’n blev det måndag igen!  Allan fick spela hela söndagen, på barnensdag. Han skrattade och pratade konstant och det kom flera barnröster i hans rum via Skype 🙂

Hur är det att vara museipedagog? Den frågan får jag ibland.

Måndag med två grupper som hade metallslöjd på Historiska. De var arga lärare som kom med orediga men rätt söta barn. Barnen trodde inte de kunde någonting och det var intensiva timmar. Fick ta fram mjuka rösten för att få deras uppmärksamhet för jag tror de inte hör arga röster längre.

Tisdagen var en ordentlig utmaning. Först i form av två grupper som skulle ha visningen ”Källor, källkritik och historiebruk”. Jag hade fått lite riktlinjer via mejl först och var lite förberedd, trodde jag, men det var urjobbigt med första gruppen. Framförallt på grund av deras attityder gentemot varandra.

image

Det var flera skärpta barn och jag kände mig både frustrerad och sorgsen efteråt. Andra gruppen gick bättre men då var jag lite mer beredd. Önskar att båda visningarna blivit filmade. Både för mig själv, för att jag skulle kunna analysera vad jag gjorde annorlunda/olika med de båda grupperna, men även för att kunna visa hur det kan vara på mitt jobb.

image

Efteråt skyndade jag mig till Medelhavsmuseet för en ”Antikenvisning” med mycket Rom för en gymnasietrea. Rom hade jag inte visat på superlänge så var rätt nervös. Ovan en terrakottaplatta från 100-talet e.Kr. med Romulus och Remus som diar varginnan 🙂 Gruppen var knäpptysta men ganska gulliga iallafall. När jag kom hem ville jag hoppa ner i ett svart hål och vila!

Jag minns att det var fruktansvärt i skolan ibland. Jobbigt, nervöst, med blyghet, osäkerhet och att känna mig ful. Många idioter runt omkring, som ju inte gick att undvika. Jag tror inte det är värre nu. Bara så jobbigt att se det på nära håll i vissa klasser.

Var hemma igår och pluggade grekiska myter.

Idag har jag haft en ”Möt forntiden” för en trea. Bra lärare!

Sen pluggade jag för en ”Massakern – slaget och Gotland 1361” med efterföljande värderingsövningar för en gymnasietvåa.

image

Gymnasietvåan vara som balsam för själen! Slutade 15.30 och kastade mig iväg till Medelhavsmuseet för en visning om Grekland kl. 16…

Klassen ska åka till Grekland och det fanns ingen annan som kunde ta visningen kl. 14, så den fick flyttas fram till 16, så jag skulle hinna dit. Hann pusta ut fem minuter innan som tur var.

image

image

Kära Apollon!

image

Apollon igen 🙂 ordningens gud.

image

Kolossalhuvud 🙂

image

Yngling och kaosets gud Dionysos <3 Ibland behövs lite kaos, men inte i skolan! Råkade säga att jag antog att de skulle dricka vin nu när de åkte till Athen. Det var tokigt av mig för de var bara 16 år... Så ursäkta 😉 image

Tur jag jobbar på platser med intressanta och vackra föremål! B-)

Veckan är inte över. Imorgon blir det bronsålderns Grekland och på lördag Egyptens mumier…

Kram

Kommentera