Vikingatida halsband – asymmetrisk symmetri :)

image

Var ju nyligen på Nationalmuseet i Köpenhamn och blev så glad över att se det här ”halsbandet” funnet i ett silverfynd i Lejre.

Jag vet vare sig om stängannordningen är i original eller om pärlorna hittats i denna ordning, men jag tycker det är så fint! Det är inte lätt att sätta ihop ett halsband som detta, eller jag tycker inte det efter att ha suttit i timmar och kombinerat pärlor för att jag ska tycka att det blir fint. Dessutom ska det ju finnas tillräkligt med pärlor att välja ifrån.

Det är asymmetrisk symmetri :), som så ofta i vikingstida pärlkombinstioner, och jag undrar hur gärna de ville göra det helt symmetriskt – fick de nöja sig med att gör det så bra de kunde med de pärlor de hade? Samlade de pärlor först under lång tid? Är pärlorna minnen från platser de varit och människor de mött, som några av mina pärlor?

Kram

Kommentera