Fick mig en fantastisk ”träl” för en dag idag och bakade glutenfritt bröd :)

image

Glad och hjälpsam och bra på att baka bröd!!! Lotta är bra på det mesta faktiskt! Och vilken tur att jag lyckats göra så god glutenfri deg 🙂

Det var underbart att höra det välkända ljudet från snurran när hon kom farandes söderifrån 🙂

Trälar var en stor del av vår forntid och hela vägen in i medeltiden. Ingen vet när de första trälarna blev till – stenålder, bronsålder eller järnålder – men det dröjde till mitten av 1300-talet innan vi slutade med det. Fast handlande med människor har fortsatt, och fortsätter, i många former! Undrar hur många i Birka som var trälar på olika vis? Jag som är i huset hade säkert också varit en träl. Hergeir, bryten, var förmodligen inte heller helt fri!

Men vill ni experimentera med den glutenfria degen så kommer ett recept här:

(Ca – för jag mätte inte)

3 dl Havregryn fiber
1dl Linfrön
1 dl Hirsflingor
Salt
50 gr Laktosfritt smör
1/2 dl Havremjölk (eller mer)
Vatten (inte allt på en gång)

§ Blanda det torra

§ Värm vatten och häll över smöret så det smälter och häll i havremjölken

§ Blanda ihop (fyll ev på med vatten) till dess att degen är gryning men tjock. Låt stå ett tag så ingredienserna sväller ihop.

§ Stek i stekpannan eller grädda i ugnen antar jag.

Vi gräddade på järnhäll 🙂

Kram och Tack för idag Lotta!

Obs! Kommer ni förbi så har jag bytt hus i år. Det behövs nytt golv i det gamla och de som skulle baka bröd kommer inte ut i år. Så det blev ett lite hastigt beslut. Men nu är nya huset städat och fint och jag har ju bott i den sängen i flera år tidigare – så det känns som att komma hem 🙂 Jag har även plats framför huset att bygga en pärlugn i sommar – första försöket så ha inte för stora förväntningar (även om jag har det 😉

Kram

Kommentera