Glaspärleugnstillverkning, dag 2

Idag började jag elda i ugnen vid 11. Sedan har vi hjälpts åt att lägga i ved under dagen – mycket ved har det gått åt!!!

image

Jag var lite rädd för att den skulle spricka, men den sprack inte 🙂

image

image

Det hann bli mörkt innan vi fått upp temperaturen ordentligt. Tack Dyna Mike för huggavedhjälp och fläktande! Det blir till att lära sig hur vi ska elda i den men bälgar och kol, som vi använde på pärlkursen kändes betydligt lättare! Imorgon hoppas jag Veronica fastnar på bild också, tillverkandes ännu fler pärlor 🙂

image

På tredje försöket gick det. Vi jobbade hårt för denna fina, blå pärla! Jag har fått en ännu djupare beundran för de som tillverkade, och tillverkar, vackra pärlor efter att ha börjat lära mig själv.

För många år sedan var jag med när Torben Sode tillverkade en anatolisk glaspärleugn här på Björkö. Vi gjorde pärlor i den men det här känns fantastiskt kul – att vi fått till en vikingatida Ribeugn här!

image

Påväg till kvällsduschen var det sådär magiskt vackert igen och blått som vår första Birkaglaspärla!

Kram

Kommentera