Solkungen Sahure och Gamla riket

image

Lämnade ”Avalons dimmor” för arbete på Medelhavsmuseet i stan idag.

image

Sahure var den 2:a farao i den 5 e dynastin, under G:a Riket, i Egypten. Det här är enda kända hela statyn av honom. Sahure ska ha dött 2475 f. Kr. och regerat under ca 12-13 år. Namnet betdyder ”Re är i hans närhet”.

Tänk om vi i Norden hade en skulptur av en härskare med namn från stenåldern! Vad har vi…jo, en liten kam med en älgko och ett ansikte och en bärstenssulptur med ett ansikte… Något äldre och alltid något 🙂

image

Nere vid hans fot sitter namnet (oj, såg inte att det blev suddigt).

image

Jag och Sahure. Han var en av solkungarna som farao och hade sitt pyramidkomplex i Abusir.

image

Så här ser han ut från sidan. Det är guden för provinsen Koptos som står brevid honom.

image

Han ser himla nöjd ut! Huvudduken heter ”nemes” och vi tillverkade sådana i Verkstan idag. Sahure och hans fru fick två söner.

image

Vill besökarna bara prova en så finns det vid klädstationen.

image

Snygg och mäktig!

Här och här kan du läsa mer. Skulpturen är ett byteslån från Metropolitan museum of art för att de ville låna Sesostris. Så passa på om ni vill se honom på nära håll 🙂 Han står på museet till och med januari 2016.

image

Påväg hem igen i solens strålar. Tänker att det är Solguden Re som är glad över att jag pratat om han solkung Sahure idag.

Kram

4 tankar kring ”Solkungen Sahure och Gamla riket

  1. barbro segerlund

    Vad spännande att få veta allt detta. Han ser verkligen mäktig ut den lilla killen, fint att det finns lite kläder att prova, kanske känslan kommer att förflyttas lååångt tillbaka i tiden. Dimman höll i sig hela dagen, den
    brukar ju annars lätta frampå dagen.

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Vad roligt att du tycker det 🙂 Ja, det är kul när de klär ut sig. Jag skulle vilja sy en fin egyptisk linneklänning med broderier till mig själv någon gång också 🙂

      Det konstiga var att det blev sol i stan ett tag 😉

      Nu sussa och hoppas jag drömmer glada drömmar. Kram

    1. Linda Inläggsförfattare

      Ja, och var aå skickliga hantverkare och konstnärer. Hans ansikte är fortfarande så levande, trots att färgen nu är borta.

Kommentera