En mamma hela vägen tillbaka till tidernas begynnelse

Mamma och jag 1970 när jag döptes. Jag blev inte kristen, men hon var så söt så det var värt det 🙂

image

Har funderat över DNA igen. Jag undrar ju vilka spår bakåt i tiden som finns i mina gener, nu när jag läser Karin Boys bok ”Min Europeiska familj” och det var med som ämne på Kåldolmens dag igår på jobbet. På paneldebatten så var det en man från Hembygdsföreningen som gjort test som visade att han kom i rakt nedstigande led från en person som vandrade ut ur Afrika för 70.000 år sedan och som kom via Afganistan till Europa, eller hur det nu var, medan en av kvinnorna, Kerstin Cassel, som skrivit en mycket bra bok om migrationsforskning inom arkeologi och som också testat sig, menar att bara för 1000 år sedan så är det miljoner släktingar och DNAspår att välja mellan men att hon har Centralasiatiska gener – och jag tänkte direkt på Genghis Khan och hans miljontals ättlingar 🙂

Själv har jag länge tänkt att jag är en återvändsgränd på ett sätt. Jag har ju min älskade unge och han är det bästa i mitt liv. Jag har inte längtat efter just en dotter men eftersom jag inte kommer få en dotter så slutar min mammalinje här – jag blir ett slut på en rad av mammor som fött en dotter, som fött en dotter, som fött en dotter osv. hela vägen tillbaka i tiden! Det är lite hissnande!

Var bodde de, mina förmödrar? Vilka vägar har de gått? Vilka vedermödor har de varit med om? De bodde i alla fall inte i det här området före 14.000 år sedan 😉 Min mammalinje går via min mormor Aina i Sangis i Norrbotten och till gammelmormor Lilly som kommit dit från Vasa i Finland före det. Men var ifrån kom min gammelmormor Lillys mamma, mormor och gammelmormor?

imageKram

Kommentera