Bronsålder utan brons

Igår gick vi igenom Bronsåldern med Robin 🙂 och bronsåldern är förvirrande!

image

image

Vi samlades i Forntider 1 och bronsåldersrummet med en fin samling hällristningar från olika hällar. I montrarna är det mest utställt snygga och fantastiska bronsföremål, så det är ju lätt att tro att det är så bronsåldern ser ut!

image

Men idag skulle vi få se lite boplatsbronsålder… Här från Ene! Och det ser inte riktigt lika glimrande ut…

image

Det är keramik och lera i massor! Ser ni den lilla ”supkoppen”!

image

image

Det fanns också bränd flinta och fula vardagsyxor. Så sten var en nästan lika stora kategori som lera/keramik. Tycker den stor stenen i framkant ser ut som en bra svärdslipningssten 🙂

image

Projektet som sorterar boplatsmaterial tittar på 50 stycken runt Mälardalen. Pilspets med urnupen bas! Dessa är inte så vanliga.

image

Men det fanns lite glittriga grejer också, som den här svarta lyxkeramiken magrad med glimmer!

image

image

Keramikskärvor kan innehålla matrester och andra spår, tex. efter dryck och jästa produkter. Så om det är en ”supkopp” borde det finnas spår av någon dryck eller så har den använts till något helt annat 🙂

Så hur ser en bronsåldersservice ut? Robin hade dukat upp!

image

Det stora rabbiga kärlet är dekorerat med fingrar! Sen släta kärl i olika storlekar och så de små svarta lyxiga. De lyxiga svarta hittas inte på alla lokaler som benämns boplatser. Undrar om det skiljer sig i tid, funktion på boplatsen eller i status? Eller något annat.

image

image

image

De är så fina! De hela kärlen är av samma sort som de trasiga i backarna, men de är mer hela för att de följt med de döda i gravarna.

image

Så jag säger skål för bronsåldersmänniskorna. Hjälp, jag tycker dessutom att jag ser lite döende ut på fotot i det där ljuset. Foto: Robin.

Kram