Sommarkurs i Fornnordisk religion… och Helgö

​I väntan på tentasvar – en tenta som var den knepigaste av tentor (via dator) pga flervalfrågor med många olika alternativ som jag blev helt förvirrad av… så har jag fortsatt plugga! 

En helig plats som är omöjlig att förstå utan kunskap om arkeologi, religion, mytologi och år av forskning av olika forskare. Jag kan se platsen befolkad, använd och i en annan skepnad och jag längtar ibland efter att kunna resa tillbaka i tiden och vara med!

Helgö ?

Den heliga berghällen.

Vet att jag missade att ta upp en sak i en essäfråga som jag kan, men som helt föll ur huvudet… Hoppas någon klarar tentan – det kom 32 stycken (jag försökte räkna) av 100 studenter och minst fem gick efter en halvtimme. Det var en svår kurs och jag önskat att den hade varit roligare som helhet. Jag älskar ju fornnordisk religion och mytologi, så jag vet inte vad som hände – bortfallet av studenter var ju enormt. Men å andra sidan vet jag inte om det är vanligt att 70% hoppar av? 

Jag gick kursen för att jag är intresserad och för att jag ville höra föreläsarna. Hade gärna suttit där i en osynlighetsmantel… Jag läste för min egens skull och för att jag vill bli en ännu bättre guide. Jag vill kunna förmedla den forntida religionen på Helgö eller Historiska på ett rättvist sätt. Jag har lärt mig massor men det känns jobbigt att de där flervalsfrågorna ställde till det och att jag var så nervös av att jag på sätt och vis känner några av lärarna på kursen. Nästan så jag undrar varför jag utsatte mig för det över huvud taget…men kunskapstörst är en stark kraft i mig ?

Jag visade Helgö för mina grannar häromdagen. De ska få gäster och eftersom jag inte är hemma då, så gick vi runt och pratade om vad de kan visa själv. Det känns viktigt att de som bor på Helgö tycker om, är intresserade och förstår vilken ö de faktiskt lever på 🙂 

Bronsåldersröset.

Sikten är viktig här uppe och jag skulle vilja att ”elledningsgatan” hölls öppen även fortsatt, nu sedan de grävt ned kablarna. 

Undrar hur länge det växt ljung här?

Så nu är det bara att vänta och se om jag lyckats kryssa i en prick i rätt cirkel… Det är ingen katastrof om jag måste göra omtenta. Då blir det bara lite mer läsande och kanske lite mer fastnar för framtiden ?

Kram

4 tankar kring ”Sommarkurs i Fornnordisk religion… och Helgö

 1. Hasse

  Hoppas att du klarar tentan. Annars får du försöka igen.
  Fint att bo på en sådan plats som Helgö med sin historia och att kunna så mycket om vad som har pågått här långt tillbaka.

  Hasse

  Svara
 2. barbro

  Ja, tänk att vi har lyckan att bo på Helgö, dessutom på en av dom finaste tomterna nära Fornkullen 🙂 Någon eller några vakar över oss. Kram

  Svara

Kommentera