månadsarkiv: december 2018

Julfest på Scenkonstmuseet

Tack Baluba och Strix för en jätterolig julfest med fantastisk mat och dryck!!! Det var länge sedan jag var på maskerad! Om jag inte räknar när jag klär mig som viking förståss… ?

Efterätterna! Så gott!

Vi saknade så klart några i gänget men det var så härligt att ses igen ❤️❤️❤️ Tack för en fin kväll!

Hemma igen och jag ska definitivt locka håret igen någon gång 🙂 Tack mamma för hjälpen med det ❤️?

Kram och godnatt!

Kvinnan i grav bj 581

Det är inte så ofta i livet som i alla fall jag kommit i närkontakt med ett mänskligt skelett, trots att jag är arkeolog. Jag har inte grävt så mycket heller. Men för några veckor sedan fick vi i pedagoggruppen på Historiska en vidareutbildning om DNA och i samma veva skulle kvinnan i birkagrav Bj 581 filmas, så vi fick hälsa på henne.

På bordet låg även ett av hästhuvudena.

Hon saknar den övre delen av huvudet. Det har tappats bort någon gång i tiden, men fanns i graven.

Så här är hon. Kvinnan som det skrivits så mycket om eftersom hon begravts som en manlig krigare under 900-talet på Björkö, mitt under vikingatiden!

Här är ett av hennes tåben.

Hon har ett gracilt skelett och det finns inga tydliga skador, eller förslitningar, på det efter strid. Men å andra sidan har ingen påpekat det så länge det ansågs vara en man.

Det finns ett osteologrum på Historiska som hon var utlagd i (om någon vill att jag tar bort det här fotot, så säg bara till).

Hennes ben är numrerade med Bj 581.

Jag undrar vem hon var! Vad hette hon? Hur var hon som person? Ville hon vara klädd som en man och vara ryttare med pil och pilbåge? Var hon en sköldmö eller en familjs överhuvud, som tog på sig krigarrollen?

Jag undrar också om hon var bra på brädspel, om det nu var ett kvarnspel eller ett Hnefatafl. Måste nog kolla hur många av spelstenarna det är i graven…

En sak är i alla fall säker – hon hade ont i tänderna! Det var så slitna att nytt dentin börjat bildas.

Så nu kommer några närgångna tandfoton…

Det har tagits prover på hennes käkben. Det ser ut som en liten ruta (nedan) och det är även prov taget från hennes ena tand (ovan) .

Som ni ser är hela tuggytan trasig. Hon måste haft väldigt ont. Dessutom är tänderna inte så jämna och jag vet inte on de tagit stryk. Tänker på tänderna från korsbetningen, där de i stid fått tänderna skadade.

Det är en så fantastisk grav på många sätt. De lade verkligen ned möda på mänga begravni gar ich bara det att få mrd sig två hästar i graven, packade på det här viset, är ovanligt. Tillägg: Ovanligt är även att det är en hingst och ett sto.

Här är en av hästarnas huvud.

Snart kommer det en ny artikel om henne och jag återkommer när jag läst den.

Kram

Och tack Charlotte!

Lästips

Jag har skrivit om graven tidigare och där finnd mer lästips om Bj 581:

http://linda.forntida.se/?p=12281 här.

http://linda.forntida.se/?p=13168 här.
Charlotte Hedenstierna-Jonson mfl, 2017. A female viking warrior confirmed by geomics. American Journal of Physical Anthropology, Volume 164, Issue 4. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.23308/full här. Läs även Supplementary texten längst ned.

Henrik Höjer, 2017. https://fof.se/tidning/2017/9/artikel/birkakrigare-var-en-kvinna här.

Tapas

Häromdagen på yogan försökte jag prata om Tapas. Tapas som i yogatapas och inte som fredagsmysmat 🙂

Tapas inom yogafilosofi betyder ”Great effort” eller ”Stor ansträngning”. Men det ska vara en ansträngning som inte är som våld mot en själv. Ahimsa måste vara med i bilden.

Tapas är den tredje Niyaman och Niyamas är den andra delen av Patanjalis, gammal yogafilosof, åtta grenar i yoga som är:

Yamas: universella levnads”regler”

  • Ahimsa = ickevåld
  • Satya = sanning
  • Asteya = inte stjäla
  • Brahmacharya = självkontroll
  • Aparigraha = osjälviskhet, inte samla

Niyamas: personliga discipliner

  • Saucha = renlighet
  • Santosha = nöjdhet, belåtenhet
  • Tapas = stor ansträngning
  • Svadhyaya = självstudie, för att förstå sig själv utifrån och in i sitt innersta.
  • Ishvara Pranidhana = tro på Gud /GOD ”give own definition” som Giselle Mari brukar säga ??

Asanas: yogapositioner för att träna kroppen

Pranayama: andningskontroll

Pratyahara: kontroll över sinnena (hörsel, känslel, syn, lukt och syn)

Dharana: koncentration

Dhyana: meditation

Samadhi: yogin enas med gud. Eller som jag väljer att tänka på det, det gudomliga.

Alla dessa delar är alltså yoga enligt uråldrig yogafilosofi som sammanställdes av Patanjali i form av sutras i fyra olika ”böcker” eller kapitel. Dessa sutras sjöngs och det finns fortfarande människor som lär ut det i Indien.

Så vad är Tapas? Det kan översättas med hetta, burning, shining, asketisk devotion, a burning desire to reach perfection, that witch burns away all impurities, självdiciplin.

Det det inte är är känslan av ”måste”, att något förväntas av mig. Det är inte den självdiciplinen. Utan det är den där brinnande önskan att verkligen göra något bra, som kommer inifrån och som sker utan ”våld” mot mig själv – med ahimsa.

Det som bränner bort alla orenheter tex. dåliga vanor. Det som bränner bort orenheter i kroppen, i sinnena och i sinnet (body, senses and mind).

Sadhana

Lästips:

Iyengar, B. K. S. 1993. Light on the Yoga sutras of Patañjali.

Så vackert ljus över Stockholm idag

Jag är alltid lite orolig när jag ska gå på fest. Köpte ett nagellack med glitter för att vara lite glittrig i alla fall. Glad att jag tog mig iväg själv trots allt.

Jag förstår inte hur Stockholm kan vara så vackert! Jag hoppas innerligt att det inte blir skyskrapor och annat när de bygger nytt.

Fotade lite på vägen till årets Julfest – Glitterfest på Östasiatiska museet med Världskulturmuseerna. Det var så annorlunda färg på himlen.

Jag är tacksam för så härliga människor och så god mat! ?

Kram

Brända pärlor

Det här är en grav som jag inte tänkt på så mycket. Det är lätt att missa de magnifika gravarna där pesonen blivit kremerad. Det blir inte samma omedelbara igenkänning som för pärlorna som fortfarande har sina färger bevarade. De här pärlorna har tillhört en kvinna som blev kremerad och fick en gravhög i Hemlanden på Björkö, det vikingatida Birka.

Pärlorna i bj 39b. Foto: Lena Androsjtjuk, SHM.

Det är 28 st hela, tre fragmentariska och en bit av karneolpärlor, 15 st bergkristallpärlor och 23 st glaspärlor. Det är verkligen många! Karneolerna som är rödbruna blir vita när de påvetkas av eld.

Bj 39b plus pärlor för jämförelse. Foto: Christer Åhlin, SHM.

Det är flera olika slipningar och jag antar att karneolerna och bergkristallerna kommer från Indien och kankse Kaukasus. Det finns flera olika möjliga ursprung, men karneolen har jag hittat jag nästan likadana i Indien.

Pärlor jag har köpt i Indien. De är köpta en en tibetansk kvinna, men de kan vara väldigt gamla.

Det är ju så konstigt att känna till de dödas saker men inte veta vilka de var. Hur de fick sina smycken, vägarna de togs till Sverige, vilka händer som rört vid dem tills de hamnade hos Birkakvinnan.

Spännbuckla Bj 39b. Foto. Lena Androsjtjuk, SHM.

Det har nog varit hög temperatur på gravbålet men ändå så har pärlorna a klarat sig bra. Två verkar ha smultit fast vid ett spännbucklefragment.

Det fanns även broddar i graven, kanske för att hon skulle kunna gå lite stadigt nedåt och nordvart till Hel.

Kram ?