Liten ”klappenrock” till Allan

Har sytt en omlottjacka till Allan i rött, filtat ulltyg. Lite för filtat kanske, men vattentåligt!

image

På bilden ser den lite rödare ut än i verkligheten.

image

Jag kantade framkanten med ett fint, rostfärgat tyg som jag hade kvar lite av. Fick skarva en del 🙂 (Jackan ser visst helt rosa ut här…). Sydde fast det på insidan med symaskin och smygsydde sedan fast det på framsidan.

Mönstret är enkelt:
image

Raka kanter bak men lite utställt. Klipp axelbrett plus sömsmån.

Raka stycken för ärmarna. Här kan de kilar sys fast som blir av att klippa bakstycket lite snett (om du vill ha mer rymlighet i ärmarna men smala ärmöppningar utan att klippa ärmen snett och på så vis maxanvända tyget). Sy i så fall fast kilen på bakre delen av ärmen.

Fyrkantskil till ”armhålan”.

Framstyckena är lite snedklippta i sidan (lika som i bak) och mer snedklippta  framtill.

Klipp eventuellt axlarna lite sluttande på fram och bakstycket om tyget är tjockt.

Sy:
Söm över axel, sy ihop. Klipp ur i nacken och ha en ganska liten öppning framtill. Sy fast kilarna på ärmarna. Sy fast världens övre kant med mitten vid axelsömmen, så det blir lika mycket tyg på fram- och bakstycke. Sy fast fyrkantskilarna. Sy ihop ärmarna och sidorna. Lägg upp ärmar och nederkant. Sy fast kantningen i finare tyg, kontrastfärg, sidenremsa, eller brickband.

Mönstret är inspirerat av bilder på mansfigurer på smycken och hjälmar från innan vikingatiden- folkvandringstid och vendeltid – men även av fynd från det viningatida Haithabu, Hedeby. Hedebyfyndet har en kantning av ”fuskpäls” – ospunna ulltofsar som vävts in i tyget som sedan färgats med krapp! Den är dock lite kortare och på bilderna är det ofta en lite längre rock/kaftan som syns. Vill du fodra den så kan den bli både vamare och mer vindtålig!

På www.alternativ.se finns de mönster som gjordes av Historiska museet för Historiska världars forum. Under dräktmönster hittar ni ett liknande mönster, men mer formklippt. Det fina är ju att det går att variera mönstren efter tyg och person 🙂

Även Peter Beatson har gjort ett mönster på Hedebyvarianten här är en länk dit: http://members.ozemail.com.au/~chrisandpeter/klappenrock/krock_instructions.htm

Kram

2 tankar kring ”Liten ”klappenrock” till Allan

  1. Kira Malmström

    Hej, hur räknar jag ut måtten till den här? Helt ny på detta att sy kläder! Mvh. Kira

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Hej, jag ska försöka beskriva. Annars tror jag att Susanna Broomé har ett liknande mönster.
      Mvh, Linda

Kommentera