Kategoriarkiv: Bronsåldersdräkt

Loppisfynd – en kopia på en bronsålderskam

Loppisfynd

På söndagar brukar jag gå på loppis. Det var tur jag orkade upp till loppisen igår, har varit dålig i helgen, för en lvinna hade tagit med en kam till mig att köpa. Hon hade fått den för länge sedan och sen var köpt på Malmö museum.

När jag kom hem började jag leta efter vad det kunde vara för fynd. Det fanns inte i Historiskas samlingsdatabas och inte på Digitalt museum eller Kringla. Goohlade med hittade inget. Så jag började googla på engelska och på danska fynd.

Hittade till slut en blogg med en teckning av kammen.

Bildtext i bloggen ”Bronze comb with geese
from Denmark, ca 1 000 BC. Drawing K.B.”

Blogginlägget handlade om kammar och heter ”The flaxen hair of nettles”. Så glad att hitta en bild!

Men blev inte mycket klokare om var den kom ifrån så sökte efter den med ett inlägg på facebook och fick napp! Självaste Ken Ravn Hedegaard svarade!

Svaret på facebook.

Så nu kunde jag söka lite bättre och hittade en nätartikel frpn 2012 om kvinnor under bronsåldern på en sida som heter Danmarks Oldtid och som utgår från boken med samma namn.

Bild ur nätartikel om kvinnor under bronsåldern 1100-700 f. Kr.

Texten är skriven av Jørgen Jensen. Antar att det är kammen från Terpenhøj, Borup socken i Randers amt. Har letat efter foto på Nationalmuseets samlingsdatabas (Köpenhamn) men inte hittat kammen där.

I artikeln står det:

Noget tyder således på, at kvindernes lange hår spillede en rolle i de religiøse ritualer. Det er formentlig forklaringen på, at man undertiden anbragte billeder af kamme på gravurnerne49 og urnelåg50, og udsmykkede de rigtige kamme af bronze med religiøse symboler som fugle, heste og fantasidyr.51

https://danmarksoldtid.lex.dk/Kvinderne_-_1100-700_f.Kr.

Det är begränsad användning på fotot, så det är nog därför som bloggen om kammar bara har en teckning. Jag tar såklart bort denna bild om någon ber om det. Tycker bara det är synd om den inte blir ihågkommen. De andra två kammarna är också superfina!

Ha en fin dag och kanske kamma er eller sätt upp håret med en fin kam!

Lästips:

https://krpfll.wordpress.com/category/combs/bronze/

https://danmarksoldtid.lex.dk/Kvinderne_-_1100-700_f.Kr. Noten 51 hänvisar till verket Danmarks Oldtid i fyra band som kom ut i två utgåvor 2006. Texten i artikel är kapitlet ”Kvinderne” av Jørgen Jensen och referensen är ”Med fugle, H.C. Broholm 1953, nr. 53, heste, ibid. nr. 52, og fantasidyr, ibid. nr. 231.” Ska leta upp den på biblioteket någon dag.

Lite mer på plats i Forntidsrummet – Arkeologens dotter

Nu har det kommit lite mer på plats på väggarna ? i vårt nya forntidsrum för barn.

Nornornas värld i Trollskogen. Foto: Anna Wilson.

Det är inte jag som valde fotot på mig själv ?Det fotot tog Henrik Ahnborg med min kamera. Glad att han fick till en fin bild i regnet 🙂 Pelaren är inte klar och så ska ju montrarna komma också 🙂

Mattan på golvet är områdesskissen från serien.

Bronsålder och vikingatid. Det var inte lätt att välja bilder. Foto: Anna Wilson.

Tycker det blev så fint! Och ser ni grävprofilen i trappan. Där finns mycket att upptäcka 🙂

Kram

Eskelhemfyndet utställt igen

Igår kom det otroliga fyndet som hittades i en åker på 1800-talet- ett depåfynd från Eskelhem på Gotland – upp i bronsåldersrummet i utställningen Forntider på Historiska. Vi har väntat på det länge!

Det är en hästutrustning för två små, små hästar som dragit en vagn på bronsåldern – Gotlandsruss. Den dateras till VI under bronsåldern, 700-500 f.Kr, dvs. precis innan förromersk järnålder. Tillsammans med hästutrustningen hittades även en bälteskål för en kvinna.

När hästarna rörde på sig så rasslade hängande metallbleck på plattorna. Kanske var de med i någon fin parad. När smyckena var nya i brons så var de ju som glänsande guld.

I montern ligger även andra dräktföremål på sidorna.

Mats Vänehem har ritat det fina hästparet till skylten.

Rasselplatta eller Solsymbol? Foto: SHM.

Kanske är det en solsymbol med solens strålar som stålar ut från mitten. Den tolkas i allafall som det. Skivan var sönderbruten innan nedläggningen i depån.

Detalj med små ankor. Foto: Tania Muñoz Marzá, SHM.

Den fina skivan har tolkats som en symbol för solkulten i Sverige och tänks, redan av Oscar Montelius, ha suttit på själva vagnen, även om inte vagnen hittats. En liknande skiva har hittats i Kurum, Tryserums socken 1987 och totalt i Sverige ska det nu då ha hittats fem stycken ”solskivor”.

Ett av de andra fynden är från Härnevi prästgåd från 1902. Då grävdes ett dike på Prästgårdens mark och det hittades en lekrika och i den låg vapen och prydnadsföremål i brons, insydda i skinn. Namnet Härnevi är en helig kultplats, Vi:et, för gudinnan Härn, som kopplats ihop med Freja. Visst är det spännande att det också är vid en prästgård!

Hästen dök upp i Sverige under bronsåldern. De finns ofta bland hällristningar och någon gång läste jag att de kunde vara lite prickiga som Pippis häst.

Munbett. Foto: Tania Muñoz Marzá, SHM.

Tänk att en liten häst för ca 2700 år sedan har haft det här betslet i munnen! Ett betsel är dessutom av järn, vilket är väldigt tidigt!

Den gamla katalogen är så fint skriven. Nu skrivs nästan inget för hand längre på det här sättet. Fast det är ju klart svårt att läsa.

Fyndet hittades vid prästgården 1886 – och jag undrar om det legat en helig plats där under lång tid. (Se även brev nedan). I en uppsats från 2011 menar Louise Pettersson att det funnits en mosse där i vilken fyndet lagts ned.

Bälteskålen, som en gång suttit i ryggslutet på en kvinna, med hjälp av ett bälte.

Fyndet kanske var en gåva till ”Gudinnan” i den myrmark som var där då och som sedan blivit en åker. Nerthus, som Tacitus skrev om 98 e.Kr, som bodde i en lund omgiven av vatten. Hon finns i många ortnamn. I form av en gudabild, drogs gudinnan runt i vagn och visas upp för folket emellanåt. Det finns ju en miniatyrvagn med hästar som också hittats i en före detta sjö. Det är ju fint också att det är små änder med i dekorationen, små sjöfåglar 🙂 På utställningsskylten berättas det att kombinationen med hästutrustning och dräktdelar, som tillhör kvinnodräkten, har hittats över hela nordöstra Europa.

2012 hittades det en silverskatt i Eskelhem med ca 650 mynt!

Kram

Fyndet i Sök i samlingarna

Brev och text i Catview

Lästips:

http://historiska.se/upptack-historien/foremal/rasselskiva-fran-hastutrustning/ här.

https://mobil.helagotland.se/nyheter/silverskatt-i-eskelhem-7850602.aspx här.

Ann-Charlott Feldt, En hälsning från bronsålderns soldyrkare. http://www.k-arv.se/posts/1218# här.

Kersti Wistrand, Den mytologiserade hästen. https://humanismkunskap.org/2015/02/24/den-mytologiserade-hasten/ här.

L. Pettersson, 2011. I vatten eller jord, en nytolkning av Eskelhemfyndet, här.

Sommarens bronsåldersprojekt

Har under en tid sytt lite bronsålder. Men jag har sytt nya plagg då de första behövde växtfärgas bruna och det blev eldningsförbud, så kunde inte färga ute. Hittade sedan bra tyg.

Banden är båda vävda på bandgrind, men jag tror jag kommit fram till hur jag ska väva så det blir öglor i båda ändarna 🙂 Ska även väva ett band med tvåhålsbrickor.

Även ett annat smalt läderband fick förja med. Ska sy en till mansdräkt snart, men den här blev mysig.

Borde kanske strukit plaggen… Manteln ser väl skrynklig ut. Sydde även en avvikande mössa, så allt inte ser helt lika ut, även om tanken var att det ska vara från samma tygbit.

… Och gjorde ett par till av de nya favoritskorna, men med lite ny knytning ?

Det är inte så många som reenactar bronsåldern, men det är verkligen fina kläder och kul med lite variation.

Nu ska jag alltså bara väva en till snörkjol…

Kram

”Bronsåldersfransar”

Nu har jag gjort klart det vita bältet.

Jag önskar att jag kunde sitta som en liten fluga på axeln på den som gjorde dessa ”fransar” – ändar på banden – på bronsåldern.

De blev lite söta 🙂

Bältet är långt och ska snurras två varv runt kroppen.

Kram

Bronsåldersskor

Idag har jag tillverkat mina första bronsåldersskor, de är inte till mig utan till jobbet.

Det här var målet 🙂

Skinnbit som är rak i hälen och rundad i tån.

Klippt två och remmar.

Snodde ihop bakkappan först. Har gjort det enkelt för mig med håltång ?. Denna söm syns tydligt på en funnen bronsålderssko som tinat fram ur isen i Norge – i Jotunheim av alla platser.

Båda bakkapporna. Lädret ska egentligen vara hårdare ko, men jag tog det jag hade 🙂

Det var intressant med hur det skulle bli att dra ihop. Jag drog även av lädersnodden… Får byta ut den när jag har bättre remmar.

Färdiga med knutar på var sida om rynkningen. De blev lite pösiga, så behöver nog inte klippa så runt.

Men toppen som tofflor!

Tillverkade ett par till. De blev större, vilket nog är bra då det ju även ska vara tyg runt foten i skorna.

Kram

Lästips:

Broholm, H.C., 1938. Kvindedragten i bronzealderen.

Norges äldsta sko – https://thornews.com/2012/06/27/norways-oldest-shoe-1400-bc/

Bronsåldersband med vitt ullgarn

Har varpat ett band till med två färget. Det ska vara lite som ett av de danska banden, från Borum Æshøj, men det danska bandet med vitt i mitten är ovanligt nog brickvävt. Vitt verkar också vara ovanligt, men det blir fint! Behöver nog tillverka tvåhålsbrickor.

De vävde alltså inte med bandgrind och brickvöv är det nog endast ett fynd av. Annars är det tuskaftrips.

Det ska vara starka tunna trådar i varpen, som är slitstarka att knyta och så ett ulligt inslag så det blir lite tjockare och stadigt.

Vävde nästan klart igår framför Eurovisions festivalen…

Får fortsätta ikväll och sedan ska det på tofsar.

Änden på varpen!!! Yippie!!!

Kram

Lästips:

Broholm, H.C., 1938. Kvindedragten i bronzealderen.

Har vävt ett ”bronsålderband” idag

”Todays work is done!” ?

Det är så tillfredställande att göra klart saker ibland 🙂 även om kroppen värker nu.

Varpade på morgonen vid 12 och har vävt tills nu. Klockan är 19.58 och jag har egentligen bara lagat spagetti och vävt. Och tittat på tv förstås… Och svarat på meddelanden 🙂

Vävde på altanen först men det blev till slut för kallt. Jag väver i bandgrind annars skulle det ta ännu längre tid. Men någon gång hoppas jag väva bronsåldersband med fingrarna eller med en bronsnål – om det nu var så de gjorde 🙂

Det går två varv runt midjan!

Knöt ändarna runt trådarna istället för att göra runda tofsar. Fynden av bälten från Danmark ser just lite platta ut i mangravarna även om fransarna inte är lika långa, men jag hade inte hjärta idag att klippa av trådarna…

Blev väldigt förtjust i det här bandet med de ljusare prickatna längs kanten 🙂

Det här blir killbältet och tjejbältena ska det bli mera vitt i.

Kram