Kategoriarkiv: 1700-tal

Betade tallar

Fick häromveckan lära mig att några tallar som växer på en udde här på Helgö är betade när de var små.

Tallen i bakgrunden.

De är så stora så jag fick även med ett träd som fallit.

Tallarna var små på 1700-talet och då gick det får 🐑 här på Helgö och betade.

Det är med andra ord som att titta tillbaka på 1700-talet.

Kram

Revolutionsbal igår

Vad på bal igår och Maria Åhrén hjälpte mig att dekorera min klänning och se till att jag kom i den. Jag har lagt på mig lite väl mycket vikt det senaste halvåret, så det var inte lätt ska jag säga!

Vikingagänget i annan tappning

Vi är ju flera som gör vikingatid också ❤️Så kul att se varandra så här 🙂 Blir nästan oikännbara! Tänk om vi skulle gå till Empis också. Jag planerar att sy en empirklänning 🙂

Jag och Anders

Dansade några danser och det var så roligt! Trots att jag stukat en tå. Behöver träna mer på danser. Men den engelska långdansen tror jag finns i filmen ”Becoming Jane”. Jag måste kolla om det är samma 🙂 Det finns även danshäfte och dansfilmer på Gustafs skåla hemsida.

Underbara Anneli
Och underbara Maria

Så fina damer framför rosorna ?

Hade en solfjäder (eller flera) i gömmorna. Tack Maria för så fint foto!
Tack Anneli för fotot ?
Så här såg den fina huvudbonaden ut som Maria visade hur jag skulle göra.
Jag vet inte hur hon fick till det så bra med min korta frisyr.
Så glad 🙂

Hade aldrig kunnat tro att min klänning kunde bli så fin. Marias slingrande dekorationer fram och blommorna gjorde susen 🙂

Marias porträttfoto utan glasögon ?

Tack Anneli för inbjudan och Maria för härliga sydagar och den fantastiska håruppsättningen! Så tacksam! Jag ska öva på att ha korsett. Behöver nog bli lite mindre i omfång också. För nu var det snudd på att jag inte kom i klänningen. Skulle behöva sy en så kallad ”Skansenjacka” för extra runda dagar 🙂 för det är så lärorikt att sy och prova olika kläder. Hur det känns att bära dom – trasor eller siden ?

Kram

Tips:

Sällskapet Gustafs skål: www.gustafsskal.se

Bokrecension av ”1793”

Har inte vad jag minns skrivit en bokrecension förut i bloggen, men eftersom jag inte läst någon skönlitterär bok på länge så blev jag så glad över att kunna försjunka i en bok. Tack Sebastian för presenten! ? Jag har bara tänkt på utställningar, vår bok, som vi gjort till Birkamuseet och Corona och inte kunnat kunna koncentrera mig. Det var lite svårt nu med, med många avbrott, men jag fick i allafall stunder av en annan värld – ett annat Stockholm.

Mer exakt ett år under 1700-talet. 1793 är året efter att Gustav III dött och boken är en kriminalhistoria. Boken är skriven av Niklas Natt och Dag, vilket är kul då jag bott på Natt och Dags gränd i Hässelbygård.

Det var som att vara i Stockholm på 1700-talet! Att kliva in i en försvunnen tid. Till och med språket kändes rätt i boken. Det enda jag hade önskat var en ”1700-talskarta” över Stockholms olika öar, för det störde mig lite på att jag inte kunde följa i personernas spår så lätt.

Boken är spännande, nära för otäck på ett krypande sätt men så bra och snillrikt skriven. Boken följer flera olika personers liv som vävs ihop av ett bestialiskt brott.

Det är även en skildring av just ett äldre Stockholm med smuts, elände, fattigdom, krogar, fylla, köld och människors både vackra och fula natur. Natt och Dag har gjort research och det märks. Jag tycker så mycket om historiska romaner just för att det blir en känsla av att närvara i en annan tid än när tiden presenteras i en faktabok. Även om jag vet att det inte är sant allt ?

Jag rekommenderar den men föreslår att ha en Stockholmskarta till hands.

Boken får 4/5 böcker av mig ???? där enda missen är den saknade kartan.

Om ni läser den så berätta gärna vad ni tycker!

??

Livrustkammaren uppdaterad efter 40 år

Promenerade från Historiska till Livrustkammaren för en personalvisning 16.30, innan myndighetens sommarfest. Så här kommer ett fotomaraton igen ?

Slottet matchar färgerna i min kjol ?

Det var invigning med kungen igår och entrén var fortfarande så fint dekorerad med blommor. Vi skulle samlas utanför och gå in i omgångar. Min grupp fick Malin Grundberg, museichefen, som guide. Hon har bland annat skrivit om maktens ceremonier.

En annan som skriver mycket och bra är vår samlingschef Kent ?

Första stoppet var Gustav Vasas hjälm. Utställningen börjar helt enkelt i 1500-talet och skapandet av en kunglig dynasti.

De har behållit känslan av den gamla utställningen men nu då i modernare tappning med stora, kraftfulla ljusskyltar som på sätt och vis var lätta att läsa, även om de kankse lyser lite väl mycket så ögonen får hårt jobb att ställa om mellan ljus och mörker i utställningen. Fast det är en dramatisk effekt!

På väggarna projiceras stora bilder och man följa en tidslinje i rummen, som är indelade efter århundrade. Fast 1600-talet har fått två rum för det finns så många spännande och bevarade saker, berättade Malin 🙂

Den här lilla modedockan är en av de nyautställda, kvinnligt kopplade föremålen i utställningen. Så även om det fortfarande finns mest manliga föremål och dräkter så ha drottningar och prinsessor fått mer plats nu.

Det är nn liten docka som skickades runt för inspiration till senaste modet, så att alla kunde var moderiktigt klädda ? Tänker på de små kläderna från Moschievaja Balka! Under kjolen finns fler tyger att välja ifrån. Knäppt att tänka att 1500-talets människor tittade den lilla modedockan under kjolen ?

Magnus Franke provade Gustav Vasas hjälm. Ja, den är liten, i rätt storlek, så akta öronen… Det finns fler interaktiva stationer i utställningen att upptäcka.

Väggarna inne är också spännande.

Kristinas och hennes kusin Karl X’s kröningsmantlar. Krsitinas har inte längre sina kronor på, som kan ha blivit nedsmälta långt efter att hon abdikerade.

Streiff ? Gustav II Adolf’s stridhäst…som som han red i slaget vid Lützen. Streiff, var/är en oldenburgare och han dog 1633. Undrar om han fick gå hem till Sverige igen utan ryttare eller om någon red kungens häst? Vilken stark och söt häst! Och lite creepy är det. Är ögonen av sammet…? Å andra sidan så jobbar jag ju på Medelhavsmuseet med mumier…

Det är intressant att få se kläderna och sakerna i ett mera sammanhang och att det ändå faktiskt finns så mycket bevarat, trots slottsbränder och tidens tand.

Eller så tar jag tillbaka det… Här är skarfen som Maria Eleonora av Brandenburg lindade om sin döde man, GIIA’s, hjärta! Nej, hon var förmodligen inte galen även fast hon hade paketet i en guldask. Jag vet att Malin berättade det, men jag hörde inte var hjärtat är nu. Det är inte utställt i alla fall. Den här typen av skylt var inte så lätt att läsa nere vid golvet, med liten text i mörkret. Jag är visserligen vig men jag ser lite dåligt också. Här får de nog tänka om lite framöver. På väggen finns en skärm där man kan välja att lyssna på två olika versioner om Maria Eleonora.

Samling vid tygfragment från Drottning Kristinas grav. Den öppnades i Vatikanen på 1960-talet.

Det finns flera fina miniatyrer utställda. Här ett på Gudtav II Adolf. Tänk att måla så pyttigt! Skulle vilja gå en kurs i det.

Den ena ser ut som Karl XI men jag läste inte vem det föreställer.

Nästa rum fortsätter med den Karolingiska ätten. ”Dödsryttaren” är från kung Karl X’s begravingsprocession. Någon red istället för den döde kungen. Vilken syn det måste ha varit! Även om det är spegelvänd text så blev det fint att få kungens porträtt svävande i fotot. Det ser lite photoshoppat ut ?

Kungen dog 1660 och han hann vara kung i bara 6 år. Hedvig Eleonora vara 24 år när han dog och Karl XI, den lilla dräkten med pyttevärja till, blev så kung när han var 4 år.

Efter Karl X’s död brann det gamla Drottningholm ned och hon lät bygga det slott som Kungen och Drottningen nu bor i. Riksregalierna som ligger nere i hörnet är de sista som tillverkats för en begravning. Det blev för dyrt helt enkelt att tillverka för att direkt hamna i en grav.

Undrar vad de här lipande lejonen användes till…?

Och så kommer vi till 1700-talet.

Gustav III’s och Sofias Magdalenas bröllopsdräkter! Hans dräkt är nog bland det vackraste som skapats!

På målade tavlor från tiden så får man ju aldrig se baksidan av kläderna. Tydligen har de kommit på ett nytt sätt för att fästa släpet nu.

Det är inte helt lätt att fota med alla lysande skyltar. Men ser ni den lilla Slottsmusen? I entrén kan barn hämta en liten låda och göra ett uppdrag ??

Jag visste inte att Gustav III var kortare än min mamma! Han var bara 165 cm! Här är maskeraddräkten han bar när Ankarström mördade honom. Hu! Det kändes som om man kom nära honom här.

Tenniskungens kläder i mitten 🙂 – kung Gustav V. Han både föddes och dog på Drottningholms slott. Brevid montrarna sitter träskivor med kompletterande bilder på ena sidan och monterns föremål på andra.

Även nuvarande kungens kläder fick vara med 🙂

Tänk att ha sina kläder utställda på ett musem i källaren på jobbet!

Efter visningen blev det lite fler selfies 🙂 Här med Susidus!

Vi fick sen lite mat och vin på Myntkabinettet. De kommer byta namn och flytta in på Historiska i september.

Det blev tal och skålande!

Magnus som lyckades ta sig ur hjälmen igen.

Efter en stund gick jag hem via Stortorget i Gamla stan och köpte chokladglass och polkagisglass på Västerlånggatan. Det kändes lite som att vara på utlandsresa i den ljumna kvällen.

Önskar alla kollegor fina sommarsemestrar!

Kram

1700-talsklänningens manchetter

Jag skulle ha gått på bal igårkväll men blev sjuk igen. Det stormade ju häromnatten och Morris kom inte hem så jag var ute och ropade efter honom flera gånger. Han kom hem dagen efter med en trasig tass. Vi har varit hos veterinären och han ska bara vila någea dagar. Han hade i alla fall inte brutit hela benet och han har börjat äta lite igen.

Inför balen sydde jag hela dagen i tirsdags. Jag sydde fast soets och gjorde dekorationsärmar – manchetter- på klänningen. Jag har sytt en engelsk klänning efter en klänning jag hittat på Pintersest i sidendamast. Mitt tyg är en gammal gardin jag köpt på loppis och mycket tjockare, men ser annars väldigt lik ut.

Jag hade inte tyg till en underkjol, så tänkte att jag lika gärna kunde göra den mer min egen. Jag har istället en sidenkjol jag kan ha till.

Nu vet jag däremot att jag kan sy en underkjol och så bara sy med en bit av det mönstrade tyget framtill, så jag ska prova det.

Klippte ut manchetterna och sen har jag klippt halvcirklar längs kanterna som jag klippt till med mormors gamla sax som man klipper zickzackmönster med ? Det blev jättefint och jag har sett den typen av klippta kanter på flera 1700-talsklänningar, alltså inte fållat tyg.

Manchetterna går ju alltid att ta av igen om jag vill att den ska se mer ut som originalet.

Men nu blev det alltså en hemmakväll igen sovandes i sängen och inte en bal på ”slottet” ?

Kram

Mapusa

Var till staden Mapusa häromdagen för att köpa tyg och lite annat.

Vi åt frukost på Dreamland och taxin hämtade oss där. Det tar ca 45 min dit från Arambol.

Det är en väg jag åkt så många gånger, men jag kan den fortfarande inte. Det känns som om jag skulle komma bort mig direkt och jag körde själv. Allan och jag åkte buss en gång, men den var överfull och jag kände det som att vi tog upp plats för lokalbefolkningen som behöver åka bussen. Därav taxi. Det går att hyra scooter också, men det vågar jag inte.

Ett område, innan fältet är jättefint och har en skola. Eleverna har lila kläder. Fast jag hann inte fota…

För att komma till Mapusa åker man sedan över ett sopberg, där alla slänger sopor.

Taxin lämnade oss på parkeringen och vi hade kommit överens om tre timmar.

Jag ville leta efter hårt plastband till korsetten jag har börjat sy hemma. Hittade tillbaka till sybehörsaffären och de hade! Köpte några meter plus några fina band jag kan ha till 1700-talsdräkten. Vill gå tillbaka och köpa med band och sytråd.

Tygblommor någon?

Träffade den stumma pojken igen, som nu är äldre, och han var lika gullig. Han fick mat och lite pengar.

Vi gick till grönsaksmarknaden och köpte bland annat färsk gurkmeja till en juice. Det är så fint och så enkelt samtidigt.

Ska ta en sväng till till Mapusa. Jag köpte även tyg igen och ska köpa lite mer till saronger, lakan och kläder. Kan inte låta bli att planera olika saker 🙂

Kram

1700-talskväll 

Igår var jag på 1700-talskväll på Kristinehovs malmgård. Det var urmysigt, jag hade bakat en sockerkaka och det var så kul att träffa alla och att dansa. 

Jag tycker det är så fint och jag känner mig inspirerad att sy fler plagg! Två tjocka kjolar och en rumpkudde blir riktigt varmt att dansa i ? så kanske kan göra en stelare underkjol på något vis, som blir lite luftigare. 

Kjolar…

Tog några selfies ?

Så svettig av att dansa 1700-tal! Vi dansade bland annat ”Frederike” och det var jättekul! De som kan danserna forskar om danser och den hade inte dansats som den ska sedan 1800-talet! 

Rumpkudden är inte helt lätt att åka tunnelbana och buss med ?

Kram och tack Gustafs skål för en härlig kväll!