Kategoriarkiv: På resande fot

Gunneshelg i misty regn och sol

Det behövdes ull i helgen 🙂 men det blev ändå bättre väder än jag befarat. Så fint att komma iväg på event, men jag kommer nog inte orka så mycket mer 🙂 Det är ju så mysigt att umgås men jag var så trött.

Moa med Gotländsk dräkt

Jag är så förtjust i hennes tolkning av pärlor med pärlspridare. Såklart det är halsband! Snyggt!

Carro i Moravisk dräkt
Carro med Anniele i Bj 507

Jag blir då glad av att sälja saker som sen kommer tillbaka som halsband och kläder ❤️

Mina grannar

Grannarna är toppen för att köpa askar! Så vänliga och hjälpsamma! ❤️

Jag har min nya hängselkjol på och smycken från ”Bj 825”

En selfie på pizzerian. Vi orkade inte kaga mat så Moa, Temo och jag gick och åt pizza. Supergott!

Min dräkt glömde jag be att få fotograferad… men jag hade en vit särk, en blek valnötsfärgad diamantkypert och en kocenillfärgad hängselkjol samt min grå sjal som jag görgat i krapp efterbad.

Rosa är inte funnet på vikingatiden vad jag vet, men lite tidigare från Högom finns kermeslysfärgattyg om det stämmer. Hur som helst så ville jag ha en rosa hängselkjol för att jag tycker att det är fint 🙂

Jag behöver ett annat eldstålshänge och mina spännbucklor är efter ett Svartajordenfynd, men påminner om de från Bj 825. Jag tycker mycket om den här kombinationen.

Pizzerian hade en fin bakgrunsvägg

🌸💃🏻

Vendeltidsdagarna i Gamla Uppsala och ametistpärlor

Jag blev inbjuden av Gamla Uppsala att vara med på Vendeldagarna och jag har längtat efter det sedan dess! Det är Beowulfs tid ❤️

Jag har ju varit på några vikingamarknader med försäljning och annat, men vendeldagarna var lite annat med föreläsningar hela dagarna, museet hade barntält utanför och de hade bjudit in de vendelföreningar som finns i Sverige och runtom i Europa! Det kom även en förening från Skäftekärr som var ett kärt återseende och som gör lite äldre tid än vendeltiden. Jag och mitt röda tält är inte med i en förening, men jag kände mig omhändertagen av alla under de tre dagarna.

Foto Mats Roslund

Jag är från Helgö helt enkelt 🙂 kanske ska kalla ”min grupp” för Heligastir! Den heliga öns gäster? Så kan de som vill vara med som gäster ibland?

Varje dag kl 16.30 var det vendelparad och den blev bara bättre och bättre. Många kom på besök och intredesbiljetten var 150 kr men köper du biljett till museet så får du årskort direkt!

Foto Burr Öhrström.

Fick det här fina porträttet av Burr Öhrström!

Foto Burr Öhrström.

Jag har flera uppsättningar smycken och tog bland annat med mig mitt ametisthalsband. Männen återskapar oftast en grav med hjälm från Vendel eller Valsgärd, Ulltuna och så klart Sutton Hoo med King Readvald.

Foto Burr Örström.

Jag har en grav från Helgö som jag börjat med, men det finns fler roliga olika smycken och pärlor, så jag har lite blandat och finns både ametistpärla och bronsspiraler från Helgö. Ametistpärlor finns i flera kvinnogravar från vendeltiden.

Ametist och brinsspiraler från Helgö. Foto Sara Kusmin/SHM.

Jag har inte tittat närmare på de olika gravarna ännu men John Ljungkvist har fotograferat många ametistpärlor och skrivit om dom i artikeln ”Postromersk globalisering – spåren av bysans i Sverige 560-800 e.Kr.” Kvinnogravar under vendeltiden har ofta bysantinsk koppling.

Bysans influerad Europa under 500- talet och frammåt och det märks alltså även här uppe i norr, och Ljungkvist har hittat fler kopplingar än som tidigare varit känt med guldföremål, glasbägare och gladpärlor – och även ametistpärlorna. Det som också finns är cowrisnäckor, elfenbensringar och skivformade pärlor av pärlemor. Vanligast, med 29 fyndplatser är ametistpärlorna.

Här kommer några exempel på droppformade ametistpärlor. Oftast har de inte sin lila färg bevarad pga att de varit med i en kremering av de döde.

Ametist från Brunna. Foto John Ljungkvist/SHM.
Ametister från Råsta gård, grav 29. Foto John Ljungkvist/SHM.
Ametist från Vetavallen. Foto Sara Kusmin/SHM.
Ametister från Broby, Börje sn i Ulleråkers härad i Uppland, grav 1. Foto: Sara Kusmin/SHM.
Här står ametisterna som päronformade och kvinnan grav 1 fick bland annat med sig ett grönt glas.

Ljungkvist föreslår att ametistpärlorna, som var mode i det bysantinska riket, kommer från Egpyren och öknen, mellan Nilen och Röda havet, där det finns gruvor. De stora snäckorna kommer just från Röda havet. Så 500-talet och en bit in på 600-talet är det mest bysantinskt inflytande, sen blir det färre ametistpärlor, slut på elfenben och cowrisnäcker till en bit in på vikingstiden.

Men tillbaka till Gamla Uppsala. Det var ju så varmt och eldningsförbud så Gamla Uppsala bjöd på lunch och middag och allt var superfint ordnat! ❤️ Vi åt pizza vid gravhögarna vid Valsgärde och fick en toppenguidetur med Anneli Sundkvist.

Mer foton från vendeldagarna kommer i nästa inlägg.

Lästips:

John Ljungkvist 2013. Postromersk globalisering – spåren av bysans i Sverige 560-800 e.Kr. I: Instutitionens historier. En vänbok till Gullög Nordquist. Den finns online.

Gamla Uppsala Vendeltidsdagarna https://www.facebook.com/gamla.uppsala

Lerdisken från stenålderns Jutland

Kan ni gissa vad det är?
🌞 🌝

Lerskivan på Moesgaard museum i Danmark.

Jag hade missat den här lerdisken om det inte var en man som pratade om den i en skärm i stenåldersutställningen på Moesgaard museum. De hade mindre skärmar med forskare att lyssna till. När jag hörde honom letade jag efter disken.

Den tros vara en avbildning av två stadier av en solförmörkelse! Månen syns vid sidan av solen och sedan direkt över solen.

Solförmörkelsen ska ha ägt rum 5 maj 2789 fvt och kort efter det ska disken ha blivit nedgrävd i Skejby, på Jutland, vid en stendös. Det är nästan så jag vill ha motivet som en tatuering 🙂

Kan det verkligen vara så? Vill veta mer om detta otroliga föremål! Har mejlat museet, så får se om de återkommer med mer info. Utställningen var fantastisk!

Uppdatering: Har fått svar från museet så återkommer med lite mer info.

Nästansommarhälsning!

Tips:

https://www.moesgaardmuseum.dk/en/exhibitions/permanent-exhibitions/prehistory-exhibitions/stone-age-exhibition/

Erteböllepaddlarna på Moesgaards museum

Fortsätter med ett litet reseinlägg från Danmark där ett av de finaste utställningsgreppen finns på Moesgaards museum i stenåldersdelen. Här paddlar personer från Erteböllekulturen fram över golvet.

Här är det utställt tre träpaddlarna varav två har bevarad färg!!! De användes för 6000- nästan 7000 år sedan vid Lilla Bält.

Erteböllefolket hade förmodligen flera olika typer av båtar och kunde även paddla ute på öppet vatten.

Jag tänker på nordväskustens Indianer i Kanada och deras färgstarka paddlar.

I bakgrunden en köckenmödding.

Väl värt ett besök!

Tips!

https://www.moesgaardmuseum.dk

Resedagbok från Island: Biltur dag 1

Vi gick och hämtade bilen i stan på morginen. Jag hade kollat upp lite olika möjliga besöksmål, men det kändes lite övermätktigt med allt som går att välja på!

Här nere i dalen var det vi red i måndags.

Det finns bra stopp för fotograferande av vyer längs vägarna. Gissar att folk innan dom stannade för att ta kort och det blev nog farligt!

Allan har varit en hjälte och kört i två dagar nu.
Vi styrde mot södra Island och Gljúfrafoss.

När vi kom dit så var det flera vattenfall och det stora heter Seljalandsfoss. Där kunde vi gå in bakom vattenfallet ocg det var mycket folk!

Det var blött i luften minst sagt.
Vattenfallsvideo.

Vi stannade en stund och gick sedan vidare till vattenfallet vi åkt dit för! Det dolda vattenfallet Gljúfrafoss.

På vägen dit fanns ett till fint vattenfall.

Det är otroligt platt överallt och så kommer det vulkaner och berg.

Korpar.

Vi hade Hugin och Munin med oss ❤️ Det var nog bland det bästa med besöket!

Först gick in här och letade… Inget vattenfall, men vi kunde höra vattenfallet.

Här bakom var det.

Det var inte helt lätt att ta sig in här och vi fick gå lite i vatten.

Jag försökte ha en regncape på mig…

😱🤣alltså!

Så häftigt!
Utanför var det lite stillsammare.
Söt liten pippi.

Vi åkte vidare till nästa ställe. Hoppade över den svarta stranden. Det får bli någon annan gång.

Nästa stopp var Hruni.

Det är små kyrkor, lika men ändå lite olika, överallt. Här någonstans bodde Tora, som har en sländtrissa på Nationslmuseet.

Det fanns en parkeringsplats där det går att betala i en liten brevlåda för att få bada och de stod att de vill att badsnde ska ha badkläder på sig!

Badhuset.

Det fanns ett litet hus att byta om i och ett badkar. Brevid finns en maginellt större pool. Ni ser tjejen i mössa. Det får plats kanske 10 personer där, så man får inte vara blyg… Folk satt på sidan och fikade. Det fanns även en promenadstig i området.

Planen var att åka till en annan badplats som heter Secret Lagoon men det kostade 350 kr/person, så vi åkte tillbaka hit igen och badade lite till. Då var det ännu fler folk här, och flera hade öl med sig.

Det är hissnande att tänka att de som bosatte sig på Island har badat här och att de gjort det i generationer. D

Vackert! Men den här poolen var inte så djup. 30 cm kanske. Allan badade där.

Den här platsen har fixats till lite nyligen och det kommer förmodligen bli knökfullt med besökare inom kort. Av någon anledning så trodde jag att det skulle vara mer så här och inte mest varma bad i pooler. Men varma pooler är också bra. Och Sky Lagoon var vansinnigt dyrt, men nu är det gjort och vi kommer inte ha råd att åka till Blue lagoon. Det kostar 1200 kr/ person. Otroligt bra var ändå poolen vi var i i måndags, så de lokala poolerna är ju ett alternativ.

Vi hann inte mer. Hade lite matsäck med oss. Men den åt vi efter vattenfallet och sen var set svårt att hitta någonstans att äta. Det slutade med att vi åt på KFC i Selafoss och sen tillbaka till Reykjavik.

Det blev en toppendag även fast att vi inte badade i Secret lagoon som vi planerat.

Hälsningar från Island 🌋⛲️

Valsafari och gatukonst

Eftersom vi tog ut oss på äventyret igår så tog vi sovmorgon – med brandlarm – jag lyckades starta brandlarmet i hela lägenhetshotellet för att jag glömde starta fläkten när jag stekte bröd… Så jobbigt! Öppnade fönster och startade fläkten lite sent… Det var öronbedövande och jag väckte alla i samma korridor iallafall…

Men idag var planen alltså valsafari! Båtutflykten skulle börja 13 och vi skulle vara där runt 12.30. Eftersom vi ätit frukost hemma så tänkte vi att lunch blir bra på stan innan vi skulle ut på havet. Jag packade lite snacks och vatten, mössa, vantar och en tjock tröja. Det skulle finnas overaller på båten så jag tog inga varma byxor. Det är som både varmt och kallt här!

Allan blev sugen på fish n chips och vi hittade ett ställe som såg okej ut längs Laugavegur” – som är som Drottninggatan. Jag kollade inte ens priset innan. Kan överhuvud taget inte räkna om i huvudet heller. Varsin fish n chips med en pepsi till Allan – vad tror ni det kostade? … 580 kr! Tur att det var gott iallafall! Men alltså hjälp vad dyr maten är här!

Allsn i sin nya snygga mössa.

Vi var där i god tid och hämtade biljetterna. Jag hade valt stor båt, då ribbåt skulle bli för jobbigt för mig.

Hafssúlan.
Redo för valar. Jag var lite i panic när jag skulle hitta en overall som var stor nog och jag trodde att Allan skulle frysa ihjäl, för han ville inte ha någon.
Konserthus och Kustbevakning
Harpa – konserthuset som är mönstrat för att reflektera det föränderliga ljuset på Island och har vunnit pris.

Arkiteterna är Olafur Eliasson och Henning Larssen. Eliasson har studerat Phenomenologi. Fasaden relaterar till naturfenomen och ljuset på Island. De små ”låtsasteglen” i stål och glas ska påminna om isländsk basalt och från insidan staden, ljuset och det föränderliga vädret. Blir nyfiken på att se insidan!

Vårt isländska hem
Vi lämnade Reykjavik bakom oss.

Turen var tre timmar och vi satt på övre däck nästan hela tiden.

Guiden var en marinbiolog från Italien.

Vi åkte utåt i runt en timme. Vi såg små puffinfåglar och skulle hålla utkik efter 🐳 valfontäner 🙂 Och vi fick se flera stycken!

De vackraste valfenan fick jag inget foto på men en lyckades jag fånga 🙂

En liten valrygg!
Så vackert!
Plumset för ute är sekunden efter att valen hoppade upp ur vattnet! Jag hade inte trott vi skulle få se det!
Valen.

Vi är så nöjda med valsafarit! Vakarna är tydligen igenkännbara och de har fotat och dokumentetat dom i flera år. Tror nog att valarna också känner igen ljuden förpn de olika båtarnas motorer. De använde inte ekolod för att hotta vslarna, för de vill störa dom så lite som möjligt. Tre timmar gick fort och vi kunde gå in och värma oss sista halvtimmen påvägen tillbaka. De erbjuder att få foton gratis på mejl om man mejlar dom efter. Och de svarade med länk till deras dagbok 🐋❤️

Report from Hafsúla: It was really quite cold this afternoon when we started our sailing across Faxaflói bay to check for wildlife. Thankfully, the sea was quite calm and the wind was behind us and we immediately saw many puffins that got all the passengers excited already. We decided to go back to the area where we saw the whale in the previous tour and we spotted 1 harbor porpoise, quite elusive and fast. Then we also saw a blow in the distance and we got super excited to go closer to check better. Finally we saw 1humpback whale! We also came across 3 other harbor porpoise on our way closer to the whale. It was quite elusive and after a while we decided to go somewhere else but then we spotted it again and we saw different fluke dives, pretty close to the boat. Also an unexpected breaching happened from the same individual in front of us, quite far but everyone saw it and got super stoked! It was a very nice ending for the tour! 

– Marta Filippini

https://elding.is/whale-diary/tuesday-2-may-2023

Vi hade fått tips om ett bageri när hamnen, så vi gick dit efteråt. Köpte tomatbröd och guacamole till middag och planerade att handla mat påvägen hem. Vi tog en annan väg tillbaka och vips så blev hemvägen en oplanerad konstrunda!

Cykelkonst lite random
Så vacker målning fök upp på en hel vägg!
Idag samlade vi på great moments.
Allans favorit
Det såg ut att vara flers hus med konstnärsateljéer.
Hade kag inte vänt mig om så hade missat den här! Bara wow!
Så matta tog vi en kaffe och en te på ett lungt ställe längs Laguavegr med fin musik.

Alltså så många intryck gör ju en glad men också helt matt 🙂 Lyxmatt!

Vi fortsatte sen hemmåt och såg det här helmålade huset!
Det är lite blandat med vanlig grafitti också.
Nymålat!

Undrar hur stadens konstråd fungerar?

Shoppade på mataffären Bonus igen och stekte quesadillas med bacon och avokadoröran till middag. Imorgon blir det Nationalmuseet och kanske något fler museum. Och fika med Veronica hoppas jag 🙂

Tips:

https://elding.is

Men det fanns flera båtföretag och de som åkte ribbåt var ju typ vid valen.

https://www.harpa.is/en/the-design med info om arkiteterna.

Hästar, vikingar och bad

I många år har jag undrat över hur det skulle vara att rida på Island! Jag har ridit i Mexico och Egypten. I Egypten även på kamel, men jag har inte ridit länge på en islandshäst. Och så idag blev det av!

Som jag funderart över vad vi skulle rida i, om det skulle vara varmt eller kallt och hur allt skulle gå till. Jag hade läst att det skulle vara regn, kallt och blåsigt – men vi fick perfekt väder.

Jag bokade Eldhestar med tre timmar ridtur för nybörjare och Relax efteråt 👌 och vi packsde badkläder, lite mstsäck, om det skulle behövas, vattenflaskor och midjebälte. Jag har också köpt en halsrem till telefonen så jag inte skulle tappa den. Det viktigaste var att ta med egna vantar och mössa.

Eldhestar hämtade oss kl 8 vid busstop 12 i Reykjavik och det tog en halvtimme till farmen. Vi fick en liten guidetur på vägen med olika vulkaners historia 👌 och lite vikingahistoria om den första nordiska bosättaren på Island.

Munkar från Irland kom på 700-talet, men typ hundra år senare började den nordiska bosättningen med Ingólfur Arnarson med familj på 870-talet. Landnámabók – är berättelsen om hur ön befolkades under ungefär 60 år.

Vilket landskap!

Redan i bussen frågade chefen om riderfarenhet och de gjorde de även när vi kom fram. Vi delades vi in i våra olika grupper. Efter det fick vi låna ridoverall och hjälm och jag klarade mig med mina sidenlångkalsonger under och sidenlinne och sidentröja i rosa – som en prinsessa. Plus stödstrumpor 🧦 Jag hade stövlar som är gortex och Allan hade kängor, mjukisbyxor, lånade regnbyxor och sin täckjacka.

Det var ett fotostopp på turen!

Fyra i en grupp på 7 hästar hade aldrig tidigare ridit! Det passade mig också eftersom jag varit sjuk och inte ridit på länge. Hästarna går lösa jämt och vallas in på morgonen. Jag fick en vit häst!

Snabbaste vi red var tölt och min häst hette Månstråle sa en tjej i stallet – Gamestein (?) – men det låter mer som … spelsten eller om det är Gemstein då blir det ädelsten. Jag är så tacksam för den hästen! Helt underbar! Den blå flärpen visar var man ska hålla vid tölt 👌Vi red bara på ridvägar, inte fritt i landskapet på den här turen. En erfaren kvinna red själv en annan tur. Allan har aldrig tidigare ridit, men det här funkade bra.

Överraskande nog så var det även vikingahistoria på turen! Plus en myt om en jätte 🙂

Det fanns en björkskog här då vikingarna flyttade in, men med byggen och ved så försvann den nästan helt. Nu har de vårdat en liten besättning och flyttat hit, där vi var, söder om bergen och den har tagit sig. För flera hundra år sedan planterades även träd från Alaska in och det var en lite skog nu som vi red genom.

Ett välbevarat vikingahus

Förutom björkarna, som ni ser här, så var en höjdpunkt att få se ett riktigt vikingahus. Det fanns även några i sämre skick! Jag har ingen aning om hur det sköts, men det är alltså samma plats och bygge som då. Tacksam att jag fick fotografera.

Tänk att vägen upp till huset finns kvar 1000 år senare.
Vore kul att åka hit i vikingakläder. Kanske kan photoshoppa lite hemma…

Efter ridturen fick vi lätt sopplunch med smörgåsar och sedan blev vi skjutsade till Relaxdelen av dagen.

Lite bisarrt med en död fågel i taket på lunchen… Det var många olika fåglar på ridturen och jag såg även en korp.

Relax bestod av den lokala badanläggningen med varmvatten från floden. En pool med lagom varmt vatten, en liten pool med 41 grader, en svavelångbastu (som att andas in varm äggmök…), varma nästan heta duschar och kalla badtunnor. Jag provade allt. Allan nöjde sig med simpoolen. Jag ställde mig i och för sig bara en kall tunna och doppade armarna. Klarade inte av att doppa mig.

I 41graderspoolen fanns en vartenmassage! En stark stråle som masserade kroppen. Man var tvungen att sätta en boje över sig, annars skulle jag har farit iväg av farten. Alltså jag hade kunnat stanna där i timmar! Allans kommentar var: Jag trodde in Islandsresan skulle bli en sol- och badsemester! 😁

Ett tips är att ta med egen handduk.

Sen blev vi hämtade, fick fika på farmen och slutligen skjuss tillbaka igen. Det är inte billigt, men det var värt varenda krona!

Vi handlade igårkväll, så nu har vi lagat mat i lägenheten och jag är helt mör och lycklig efter den här dagen! Klockan är 20.35 men egentligen 22.35 och nu vill jag sova. Imorgon ska vi på Valsafari! Allans önskemål 🐳

Tips:

https://eldhestar.is

https://www.government.is/other-languages/islands-ambassad-i-stockholm/fakta-om-island/folk-och-historia/#Tab6

Resedagbok från Island

Igår trodde jag aldrig att jag skulle orka packa, eller ens veta vad jag skulle packa, inför resan med Allan till Island. Det är en veckas resa och det kändes helt omöjligt.

Vi lyckades ta oss till flyget!

Jag hade bokat långtidsparkering och även om det var en mycket märklig väg dit, så verkar stället toppen och de ska även hämta oss när vi kommer hem och köra oss till parkeringen. (Vill ni vet namnet så hör av er).

Shoppade loss på Arlanda och hittade mitt ”favoritläppstift” Black Honey. Jag hade ett liknande för många år sedan och nu har det gjorts igen!

Tänkte mycket på vikingatiden under flygresan! På det landnam 13 kvinnor gjorde – dvs, tog en eller flera båtar, pick och pack, djur och familjen och flyttade till Island för 1000 år sedan. Jag minns inte hur många män som gjorde det, men det var alltså familjer med kvinnor som överhuvud som också gjorde det!

Och så hade jag problem att packa för en vecka, med flyg, transfer och taxi och hyrd lägenhet när vi kom fram! Alltså ni kan ju tänka hur ostark jag känner mig nu i jämförelse!

Vad lämnade dom bakom sig? Hur ordnade de med hus och hem när de kom hit. Jag har ju läst lite i Eyrbyggja saga -om de som flyttade hit.

Vikingapärlor som jag har som är lika de Isländska.

Jag ser framför mig dessa kvinnor som tog med sig sina finaste pärlor. Många ser likadana ut som de som hittats på Birka. De är famförallt importpärlor vad jag förstått. Hag har inte lärt mig så mycket ännu, men vill gå till Nationalmuseet i Reykjavik någon dag.

En annan sak jag funderade över är om familjerna här räknar sin genealogi bakåt i tiden till vikingatiden? På mödernet eller på fädernet? Eller är det så länge sedan att de inte tänker på det längre? Eller finns det ”elitfamiljer” på något vis? Modetn DNA-teknik kan se åtminstone 350 år bakåt i toden. Sen vetkar man bli släkt med alla. Men det är ju trots allt mammor och pappor hela vägen tillbaka i tiden…

Jag är så fascinerad av hur de kan tänkas tänka på det? Mannen som hämtade oss på Keflavik flygplats var från Pakistan och har bott är i 13 år.

Lavalandskap.

Efter att ha landat i lägenheten en stund så gick vi iväg för att leta en restaurang. Första försöket var inte rätt för oss. Men säkert supercoolt för tätt klientel. Det heter KEX hotell och restaurang och ska du hit på musikfestival så är det rätt ställe!

Vi gick vidare och hittade The Old Icelandic – så god mat! Mysigt, vänligt och svindyrt. Ingen förbikning – bara att gå in. Vi hade tur att det fanns platser. Jag åt dagens fisk och A lamm. Vi delade på förrätt och efterrätt. Efterrätten var nog den godaste rabarberpaj jag ätit med skyr (isländsk yoghurt), bär och kolasås och vad jag tror var minimini kuber av rabarber… Det var värt allt! Vill gå dit igen!

Förrätt:
Tindur – ristuð fræ, blóðbergssíróp, aðalbláber og pikklaður eldpipar

Tindur cheese – Roasted seeds, arctic thyme syrup, bilberries and pickled chili
2.390,- ISK
~~~~~<<<<<<

Efterrätt:
Hjónabandssæla mömmu – Hvítt súkkulaði- og skyrkrem og ber
Moms Rhubarb cake

White chocolate, skyr-cream and berries
kr. 2.190,-

https://oldiceland.is/menu/
Havet. Och jo, vi svängde där.

Vi handlade mat på Bonus och Allan köpte en mössa. Imorgon lagar vi mat själva i lägenheten. Vi får blanda lite så vi kan äta riktigt god mat!

Solen med en extrasol!

Vi fick en solig, sval och välkomnande första dag och jag är så förundad över att jag är här. Ön jag tänkt på och pratat om i så många år.

PS. Jag skulle vilja hitta lakritsfabriken på ön. DS.