Ett fynd jag funderat över en tid är skärbrädan från Årbygraven i Rasbokil. Den är inlagd som glättbräda i Historiska museets samlingsdatabas, men jag vet inte vem som gjort den tolkningen. Det skulle kunna vara intressant om det är en glättbräda för då kan graven vara till en kvinna som fått med sig roddbåt, häst och hund och hushållsredskap med mera. Graven anses rovgrävd och det är därför den i så fall inte innehåller några smycken.
”Glättbräde av björk, med en platt knopp i ena änden. Delvis fragmenterat. Brädet har en enkel repstavsornering längs ena långsidan samt en ristad inramning centralt. Placerat på båtens botten. Gravfynd från Årby, Rasbokil socken, Uppland.” Utställningstext Vikingarnas värld
Men jag tror inte att det är en glättbräda – jag tror det är en skärbräda eller snarare en uppläggningsbricka med två handtag!
Resten av brädan som är ett handtag är inte utställd men finns på äldre bilder.
Jag fick idén för några år sedan att det istället skulle vara en sorts snygg, dekorerad skärbräda. Jag har tänkt att jag borde skriva en artikel men nu får det bli ett blogginlägg.
En anledning till att det skulle vara en skärbräda är att den har en nedsänkt yta. Det är bra för att skära kött så köttsaften inte rinner av. Det är inte lika praktiskt om du ska glätta, stryka något. Om inte den lilla kanten är för att glättstenen inte ska halka av. Den är även fin som ostbricka eller för godsaker att bjuda på! Handtaget gör att den är lätta att ta upp från bordet och hålla i ena handen om det behövs när du går runt och serverar gäster.
Här följer några bilder som jag inte hittat vem som fotograferat. De ligger inte i samlingadatabasen längre men är med i Catview.
Skärbrädan är med i boken om Årbybåten. Graven grävdes av Holger Arbman, Greta Arwidsson och K.G. Hellman 1935.
Handtaget som suttit ihop med brädan, vilket mönster och den skurna kanten tyder på, har förvridits i graven och delats av. Med handtag påminner den om skärbrädor med handtag!
På katalogkortet står det att handtaget är självvuxet och mycket vresigt! Det ska ha lagts harts i en spricka. Så fint!
Tycker den är så fin så har köpt en egen som jag hittade på Skandinavisk slöjd, men det vore kul att göra en kopia med mönster på.
Hittade även några andra på nätet.
Vad tror ni? Är det en glättbräda eller en snygg skärbräda? Det är lite synd att delarna inte är utställda tillsammans.
Det är en väldigt intressant grav och jag behöver nog skriva om den igen 🙂 Kanske får ta och göra ett inlägg om vispen i vår.
Cederlund red. (Arbman, H., Green, B. & Owain, T.P.) 1993. The Årby Boat. Statens historiska museum och Båtdokumentationsgruppen. Nytryck med tillägg. Med Holger, A. Der Årby-Fund.
Inventarie nr 21062 i Catview https://catview.historiska.se/catview/index.jsp
Den såkallade ”glättbrädan” från Bj 854 gömmer ett nästan osynligt mönster! Föremål 106994_HST. Övre delen ser ut att vara två hästhuvuden vars nackar en gång sittit ihop i ett bågkrön. Ytan på framsidsn är dekorerad med punktcirklar och själva ”strykdelen” är lite nedsänkt, vilket inte är så praktisk vid strykning.
Uppdatering: (Sen lästips nedan) – är så glad över en uppsats av Eva Isaksen från 2012 som skickades till mig (241126) och där det slutar med att det inte alls är en glättbräda utan istället är en fin skärbräda! Och det finns jättemånga från Norge! Det finns delar av fler från Svarta jorden också, men att det fanns så många i Norden visste jag inte!
Så istället för glättbräde borde det alltså stå Valbensbräda – med hästhuvuden. Och tänk att duka upp med den på fester och sen när den inte används så kan den hänga på väggen! Jag känner mig mer och mer övertygad!
Innan utställningen Vikingarnas värld på Historiska museet så följde jag med Amica Sundström ner i Centralmagasinet där den låg och väntade på att bli utställd. Vi skulle nog ha behövt släpljus men älskar att titta närmare på saker och se på dom med nya ögon!
Jag tänker att det är en fin strykbräda med ett lite slarvigt spel på baksidan, plus att det ser ut att vara lite linjer efter något skuret också som en skärbräda. Önskar ju ofta att det gick att se tillbaka i tiden, och här är det som små händelser i någras liv.
Brädan är tillverkad av valben.
Jag höll på att köpa en kopia en gång för 4000 kr… Önskar ibland att jag varit tokig att göra det 🙂
Jag saknar verkligen den gamla vikingautställningen ibland ❤️ men glättbrädan och nästan allt från Bj 854 finns att se i nya utställningen i monter 12.
Kram
Lästips
Uppdatering 241126:
Fick tips Charles Bruns om en uppsats om valbensbrädor. Ska läsa den. Kanske är det inte ett glättbräde?!
Isaksen, E. 2012. Hvalbeinsplater fra yngre jernalder En analyse av hvalbeinsplatenes kontekst og funksjon. Masteroppgave i arkeologi Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning. Institutt for arkeologi og sosialantropologi. Universitetet i Tromsø Våren 2012
I somras fick jag i uppdrag att sätta ihop en liten miniutställning inför Stallarholmens vikingafestival för Birkamuseets tält. Det blev Birkaflickan-pop up!
Jag hittade en låda med fack och la ned saker hon hade med sig i sin grav: pärlor, nålhus, särkspänne och superfint vitt linnetyg efter det som hittades bakom hennes spänne. Kniven hade jag inte med i lådan, men jag borde beställa en som bara ser ut som en riktig kniv, men som inte är vass och göra ett fodral till den.
Jag fick fart och ritade även tre målarblocksbilder. Vet inte om jag behöver rita om det ena ansiktet. Skulle vilja kunna procreate och rita på platta. Men än så länge har jag inte tagit mig an det.
Nu finns Birkaflickans halsband i min MyHoney nätbutik och jag lägger upp målarblocksbilderna som bilder här så går de att skriva ut.
Målarblocksbilder att spara ned och skriva ut om ni vill rita.
Min dröm är fortfarande att göra målarblocksböcker men jag vet inte riktigt hur jag går tillväga med det heller. Behöver ju kunna sätta ihop ett häfte. Ska nog fråga en kompis om jag kommer så långt.
Fick en fråga nyligen om vendeltida bergkristallpärlor. Tyvärr finns det inte så många bilder på dom men de flesta jag hittade var runda eller ane aning diskformade. En verkar ha varit en tub, men det är svårt att se hur. Det finns även en fasetterad pärla men den är också svår att se.
Det finns fler fyndposter men utan bilder. Glad att det finns några iallafall. Undrar just hur moderna de här personerna kände sig som hade de första bergkristallpärlorna! Under vikingatiden sen är det ju högsta modet med bergkristallpärlor i olika former 👌
Igår var jag och Susanna på Åhmells galleri på Birger Jarlsgatan. Jag har inte tidigare varit på konstgaller där det går att köpa Carl Larsson, Zorn, Bruno Liljerfors, Isaac Grünewald, Helene Schjerfbeck och John Bauer!!!
En tecking av Carl Larson är en illustration till Sagan om Lillis näsa som finns i Topelius läsning för barn I.
Sagan om Lillis näsa
Hon var en liten, alltför vänlig flicka, som kunde både spinna, sy och sticka och karda ull och häckla lin och väfva och tråckla sina fållar lagom snäfva.
Hon kunde skura, tvätta, baka, byka och torka kläder uppå rep i klyka, hon kunde koka, steka och förvälla och stöpa ljus och brygd i ordning ställa.
Hon kunde mer: hon kunde skrifva, räkna och läsa, sjunga, spela, dansa, teckna; hon tog katkesen i en enda läxa och las historie som en liten häxa.
Än mer, hon kunde snäll och lydig vara och ödmjuk låta egen vilja fara; hon kunde Gud i böner fromt åkalla, behaga alla, älskad bli af alla.
Men ack, hvad hjälpte henne, stackars flicka, att kunna spinna, väfva, sy och sticka och koka, steka, skrifva räkna, läsa ? … Hon hade ju en alltför liten näsa.
En alltför liten näsa dock hon hade. I hennes ögon skälmen satt, den glade; en kind så röd, en mun som sockerbiten, hvad hjälpte det, när näsan var för liten?
En tid ej alls det hennes oro väckte. Hon flög med fågeln, långt som vingen räckte, och var bland andra systrar nippertippor så fri och glad som gröna skogens sippor.
Då hände, att en dag i juleringen man lekte skrapa nos, och fri slapp ingen. När turn till Lilli kom, man hördes snäsa: — hvar skall man skrapa den, som ej har näsa?
— Har jag ej näsa? — Ja — så skreko alla, — en näsa, som man ej kan näsa kalla, en sådan liten en, det är för löjligt! Och Lilli ej begrep, hur det var möjligt.
Hon sprang till spegeln … Ja, så var det riktigt, och när hon själf den saken tog så viktigt, så skreko de igen: — En tipp, så liten, blir aldrig kysst och aldrig heller biten.
Och Lilli sprang med hast att fråga mamma, och mamma sade, hon också, detsamma: — Ja, kära barn, nog alltför liten är den, men var blott snäll, så går dig väl i världen!
Ja, godt och väl, det är visst lätt att säga, men slik chikan, den kan på sinnet väga. Från denna stund blef Lilli tyst som natten och gömde lilla näsan under hatten.
Förgäfves sökte mamma trösta, råda; ack, Lilli såg sin lefnadsfröjd i våda, och så blef intet annat råd, än fråga hos doktorn bot för sådan näsvis plåga.
— Herr doktor, i vår nöd er hjälp vi söka; var god och lilla näsans längd föröka! — — Hvaba ? Dess längd ? Det var en egen kasus! Kom hit, min vän, kom hit med lilla nasus!
Och doktorn tummar näsans tipp och kröker, men ack, dess längd ej sig det minsta öker. — Ja — säger då med viktig min den lärde — — Jag tror vi lämna näsan i sitt värde.
Nå — tänker Lilli — stå du där och brumma! — Då möter hon en liten, liten gumma. — God dag, mitt barn, du syns mig så bedröfvad. Säg mig af hvad bekymmer du är pröfvad!
— Ack, kära mor, det kan på mig ni läsa: ni ser det själf, jag har för liten näsa. Att få den längre, säg, hvad skall jag göra? Mig tycks, jag kan en sten till ömkan röra.
— Nå — sade gumman — är det intet annat, så vet jag råd, och mången det besannat. Jag är en fe, jag gifver dig förmåga att utan doktor lindra själf din plåga.
Märk nu: hvar gång, när lycklig och betagen, du blir på någon väntad fröjd bedragen, gif akt på näsan; det kan ju försökas; jag spår, att då skall hennes längd förökas.
— Tack, kära mor; det löftet var ett fänge, men lofva, att jag ej får vänta länge! — Var lugn — sad’ gumman, det är lifvets läxa jag lofvar dig, att nog skall näsan växa.
Och Lilli gick, belåten med den trösten, till sina sköna äppleträd om hösten, förtjust att få med fulla händer plocka den rara frukt hon sett så länge locka.
O ve! Då hade under sista natten byns snåla pojkar plundrat hela skatten, och Lilli kände, stackars snopna flicka, som hade hon i näsan fått en sticka.
Det kan man tro, att Lilli blef förlägen. Hon gick förtretad in och under vägen såg sig i spegeln… såg och såg helt prydligt, att lilla näsan vuxit högst betydligt.
Och glad blef Lilli, hon, som nyss var mulen. — Men tiden gick, och så kom ändtligt julen. In buros klappar. Lilli fick den första, det var en låda bland de allra största.
— Hvad kan det vara — skrek hon — i en sådan ? Där är bestämdt en dockmamsell i lådan! … Ullstrumpor var det.. . nyttiga, men fula, och Lillis näsa fick på nytt en bula.
Så gick hvar gång, som häxan spått den dagen: när Lilli blef af någon fröjd bedragen, och hoppets glädje blef för henne trängre, då växte strax den lilla näsan längre.
I början var det bra, och med förtjusning såg Lilli näsans ständigt längre krusning, ja, mamma, som ej kände trollets funder, sad’ helt förtjust: — Den flickan blir ett under!
Men hur det var och passade i stycket, så växte näsan nästan alltför mycket, blef småningom allt längre i förtreten, och sist kröp Lilli fram med hemligheten.
Och ack och ve! Nu gick som mamma trodde, att Lilli blef ett under. Folket glodde på flickan fattig som på ett spektakel, och näsan, den gick främst som ett mirakel.
Nu blef ej annat råd än åter fråga hos doktorn bot för sådan näsvis plåga. — Herr doktor, näsan är för lång bland mängden, var god och korta af den nu på längden!
— Hvaba? För lång? Det var en egen kasus! Kom hit, min vän, kom hit med långa nasusl — Och därpå grep han, helt körnöjd, till knifven … men Lilli sprang sin väg af skräck fördrifven.
Hon sprang och sprang. — Ack stygga, stygga gumma, hvi lät jag narra mig af dig, jag dumma! Hvi var jag missnöjd med min lilla näsa? Ack, kom, o fe! dess grymma växt att kväsa!
Och Lilli springer nu kring hela världen, att söka gummans väg. Men säg, hvar är den? Har någon gumman sett, så säg det ärligt, ty näsan växer allt ännu förfärligt.
Och redan räcker den en aln i längden, en skräck och fasa för den häpna mängden. Men i vår saga den moral vi läsa, att hvar och en bör nöjas med sin näsa.
~
Tänker på alla som nu opererar om sina näsor. Tur de inte behöver gå till häxor längre… men jag tänker även på att det inte är nytt att så många mår så dåligt över hur de ser ut så de vill ändra på sig.