Bokrecension av ”1793”

Har inte vad jag minns skrivit en bokrecension förut i bloggen, men eftersom jag inte läst någon skönlitterär bok på länge så blev jag så glad över att kunna försjunka i en bok. Tack Sebastian för presenten! ? Jag har bara tänkt på utställningar, vår bok, som vi gjort till Birkamuseet och Corona och inte kunnat kunna koncentrera mig. Det var lite svårt nu med, med många avbrott, men jag fick i allafall stunder av en annan värld – ett annat Stockholm.

Mer exakt ett år under 1700-talet. 1793 är året efter att Gustav III dött och boken är en kriminalhistoria. Boken är skriven av Niklas Natt och Dag, vilket är kul då jag bott på Natt och Dags gränd i Hässelbygård.

Det var som att vara i Stockholm på 1700-talet! Att kliva in i en försvunnen tid. Till och med språket kändes rätt i boken. Det enda jag hade önskat var en ”1700-talskarta” över Stockholms olika öar, för det störde mig lite på att jag inte kunde följa i personernas spår så lätt.

Boken är spännande, nära för otäck på ett krypande sätt men så bra och snillrikt skriven. Boken följer flera olika personers liv som vävs ihop av ett bestialiskt brott.

Det är även en skildring av just ett äldre Stockholm med smuts, elände, fattigdom, krogar, fylla, köld och människors både vackra och fula natur. Natt och Dag har gjort research och det märks. Jag tycker så mycket om historiska romaner just för att det blir en känsla av att närvara i en annan tid än när tiden presenteras i en faktabok. Även om jag vet att det inte är sant allt ?

Jag rekommenderar den men föreslår att ha en Stockholmskarta till hands.

Boken får 4/5 böcker av mig ???? där enda missen är den saknade kartan.

Om ni läser den så berätta gärna vad ni tycker!

??

2 tankar kring ”Bokrecension av ”1793”

  1. Jessica

    Har också läst den, men tror det är dax att läsa om. Läste den när den kom och nu finns det ju en uppföljare som jag vill läsa!
    Gillar du denna tror jag även du hade gillat Ann Rosmans romaner. Utspelar sig i nutid men historian är hårt invirad i böckerna och berättelsen bakom presenteras även i varje bok, som Mette som satt i fängelse och broderade sin nådeansökan.

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Tack för tips! Visste inte att det finns en uppföljare. Den vill jag gärna läsa. Okej, ska kolla upp hennes romaner 🙂

Kommentera