Hemerlin i vikingaskepnad?

Många med mig har länge funderat över vad ”Borredjuret” på vikingasmycken är för litet djur. Det har funderats över björnar, möss och till och med lemur eller surikat (gissat av barn på guidetur :)! Men nu vet jag 🤓😂 Det är en hermelin!

Tre hermeliner på rundspånmet i Bj 967, 416194_HST. Foto Ola Myrin, Historiska museet, CC BY.

Det är ju solklart!

Hermelin i sommardräkt från Wikipedia.
Hermelin i vinterdräkt. https://animalia.bio/sv/ermine

Spännet som fick mig att tänka på hermeliner, och min kollega Anna håller med, är det rektangulära spännet med ”palmer” och små djurhuvuden längs kanten 🩷

De ser ut som sex små hermeliner som sticker upp huvudet ur snön! De platta ansiktena i 3D. Fast palmerna (även om ena palmem saknas) kan ju så klart inte vara i snö!

Det rektangulära spännet från birkagrav Bj 557, 559177_HST. Foto Ola Myrin, Historiska museet, CC BY.

Undrar ju vad dom tänkte när de tillverkade, eller beställde motiv, på smycken…

Såklart har någon redan skrivit om hermeliner, så jag får hålla utkik efter det! Hittar ni något får nu gärna tipsa 🙂 Eller tycker ni borredjuret ser ut som något annat?

En katt bland hermeliner – forntidens människor verkar ju ha använt vitt kattskinn när det inte fanns hermelin. Svansen med sin svarta spets har genom århundraden varit ett uttyck för yppersta lyx!

Den hette hermelin redan på fornsvenska och ett annat ord för den är lekatt ❤️

Kram

2 tankar kring ”Hemerlin i vikingaskepnad?

 1. Anonym

  Intressant spänne! Mina tankar går snarare till grävlingen. Den har det tydliga band mellan öronen längs nosen som de små gynnarna verkar ha på spännet. Hur mycket kunskap hade man om lemurer och surikater uppe i Norden för 1000 år sedan? Jag tror att man inte behöver gå över ån för vattnet i detta fall. Du hittar säkert ett gäng med mytologoiska berättelser om grävlingen som är lite halvskygg och oftast bara syns på natten eller i skymmningen. Vad sitter på baksidan på spännet, ett fäste? I annat fall tänker jag att de två ”palmerna” är blomsterdekoration som fungerar som en knapp om man lägger en ögla över från båda kortändorna. Då syns även djuren och det mesta av dekorationen. Även om det sitter ett fäste på baksidan kanske man använde palmerna som knappar för att fästa något på framsidan.

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej, grävlingar är fina också. Surikat och lemur är barn på guidad visning som gissat på. Det var mer skämtsamt skrivet 🙂
   Det är ett spänne med en nål, som en brosch. Ja, undrar verkligen vad ”palmerna” ska vara.

Kommentera