Jag har städat hela dagen. Överallt på en gpng och det kommer ta lång tid innan det är ”uncluttered”! Men jag har öven flått en ekorre idag. På stolen liggen en fårfäll och på den Iris. Ibland är det bra att bli påminnd om döden och att även en fårfäll varit ett djur som bräkt och ätit. 

Häromdagen såg jag två fåglar äta på en ekorre som låg vid sidan av vägen på Helgö, när jag var påväg till jobbet. Jag kunde inte låta den ligga där utan bad mamma hämta den. Även om det är otäckt så känns det ändå bra att försöka göra något av pälsen på djur som råkat dö i förtid. 

Första gången jag tog tillvara en ekorre så lämnade jag den på Bäckedals folkhögskola. Andra gången blev den jag hittat på Adelsö slängd för att frysen den låg i gick sönder. Tredje gången ringde hon, vars frys gått sönder, och berättade att hon hittat en nydöd ekorre och jag googlade ”att flå en ekorre” som en tok och gick sedan dit och tog hand om den. Det var jätteweird att dra av skinnet! Det var min första ekorregarvning och jag använde lite för mycket alun… Så den blev fläckvis hårlös…

Den hör gången har jag blivit rekommenderad att använda annan garvningsteknik (Tack Linda!), så nu får vi se hur det blir… 

Den var redan lite äten på så det var svårt att få bort blodet. Skulle kanske skrapat lite mer? Den hade även hunnit ligga lite i kylskåpet, så jag undrar om det var därför som det var lite svårare att se var jag skulle dela på skinnet. Men nu blir den rundgarvad till att börja med. Förhoppningsvis kan den bli en vikingatida väskframsida så småningom, efter ett Birkafynd.

Fortsättning följer…

Kram

2 tankar kring ”Garvning av ekorreskinn – ⚠ otäck bild! Död och flådd ekorre

 1. Evis Engman

  Vilken metod av garvning använde du till ekorren? Och hur blev resultat ? Nu har jag flått min första ekorre och vill garva på bästa sätt. Är det fettgarvning? Vill inte att pälsen lossnar.

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej,
   Jag använde alun, men gjorde det för starkt. Jag skulle ha garvat med fettgarvning.

   Här kommer ett lite redigerat råd jag fick från en kvinna som heter Helena:

   Efter alunbad kan man skrapa bort kött, fett och hinnor med en matsked. Det är lättare när den legat i alunbad, men håret lossar gärna lättare när det legat i bad!

   Helena gör annat sätt. Hon skrapar innan garvning och lägger den inte i bad.

   Hon tyckte att jag skulle göra en en pannkakssmet med lite alun som man bara har på köttsidan, eller så bara fettberedning, urin eller barkgarvning.

   Med vänlig hälsning, Linda

Kommentera