Tiggare – vad vill och behöver dom?

http://expo.se/2014/hammarberg-sverige-hycklar-om-romska-migranter_6445.html

Artikeln av Hammarberg om tiggarna i Sverige – som är romska migranter – är bra att den blev skriven, och jag måste tänka om igen. Jag har inte förstått att det är på samma vis som med de deporterade romerna i Frankrike. Känner mig dum!

Jag vet ändå inte vad jag ska tro om det här :'( Jag har inte tänkt på dem som romer utan bara som människor som råkat riktigt illa ut. Den man som sitter i Tappström nu blir skjutsad dit och sedan hämtad. Mamma har sett det. Är det verkligen säkert att flera av dem inte har ”hallikar” som tar pengarna, även om det är släktingar?

Hur skulle vi, och svenska staten, hjälpa dem? Hur ska kommunerna få till det så de skulle kunna gå på SFI och sedan jobba istället? Jag mår dåligt av att se dem sitta och tigga – inte för att dom är dom, utan för att det är så sorgligt. Jag har gett mycket pengar ( och mat) till folk på stan och i tunnelbanan under mitt liv. Men det blir för mycket nu, det är önskemål om pengar från så många människor nu när jag åker till och från stan, att jag inte längre ger någonting istället. Och då får jag dåligt samvete.

Det är så annorlunda nu än för några år sedan att jag inte hinner med. Jag såg min första uteliggare i London när jag var 16 år och då var jag chockad. Nu är det tiggare på riktigt överallt. Hur blev det så här?

Jag visste inte att jag ”hycklade” när jag trodde att dessa människor behövde hjälp att komma hem igen. Jag har inte ens tänkt på det som ”deportering”.Jag trodde att många av dem blivit hitlurade på något sätt eller hämtade för att användas av ligor som tjänar pengar på dem. Som de prosituerade tjejer om blir runtkörda till olika lägenheter.

Men om de har kommit hit för att leva här så måste vi ju göra något för att hjälp dem så de inte behöver tigga! Det går väl inte att skylla på att de inte kan språket eller att de är rädda för polisen. Det finns väl tolkar och de som arbetar på socialkontor som kan prata med dem? Jag förstår att jag behöver läsa på mer, då jag inte följt hela debatten och läst alla artiklar. Igen… jag känner mig dum.

Har ni några förslag? En hjälte blev det ju av mannen som hjälpte en tiggare han lärde känna att bygga hus i sitt hemland. Är det någon som frågat alla dessa människo vad dom vill? Stanna eller åka hem? Hur ska de få hjälp? Vill de ha hjälp?

Jag ger mycket saker till Röda korset och jag handlar på Stadsmissionen, Läkarmissionen och på Emmaus samt köper tidningen Situation Stockholm ibland. Jag tänker att jag vill bidra, men jag ger inte längre bort mina pengar lika lätt och det gör att jag känner mig som en dålig människa.

Det här om ”Petrina” är ju en version.

http://mobil.dn.se/sthlm/aklagaren-om-petrina-det-ar-inte-manniskohandel/?brs=d

http://mobil.dn.se/sthlm/de-tvingade-mig-att-tigga/?brs=d

Kram

Kommentera