Resedagbok från Island

Igår trodde jag aldrig att jag skulle orka packa, eller ens veta vad jag skulle packa, inför resan med Allan till Island. Det är en veckas resa och det kändes helt omöjligt.

Vi lyckades ta oss till flyget!

Jag hade bokat långtidsparkering och även om det var en mycket märklig väg dit, så verkar stället toppen och de ska även hämta oss när vi kommer hem och köra oss till parkeringen. (Vill ni vet namnet så hör av er).

Shoppade loss på Arlanda och hittade mitt ”favoritläppstift” Black Honey. Jag hade ett liknande för många år sedan och nu har det gjorts igen!

Tänkte mycket på vikingatiden under flygresan! På det landnam 13 kvinnor gjorde – dvs, tog en eller flera båtar, pick och pack, djur och familjen och flyttade till Island för 1000 år sedan. Jag minns inte hur många män som gjorde det, men det var alltså familjer med kvinnor som överhuvud som också gjorde det!

Och så hade jag problem att packa för en vecka, med flyg, transfer och taxi och hyrd lägenhet när vi kom fram! Alltså ni kan ju tänka hur ostark jag känner mig nu i jämförelse!

Vad lämnade dom bakom sig? Hur ordnade de med hus och hem när de kom hit. Jag har ju läst lite i Eyrbyggja saga -om de som flyttade hit.

Vikingapärlor som jag har som är lika de Isländska.

Jag ser framför mig dessa kvinnor som tog med sig sina finaste pärlor. Många ser likadana ut som de som hittats på Birka. De är famförallt importpärlor vad jag förstått. Hag har inte lärt mig så mycket ännu, men vill gå till Nationalmuseet i Reykjavik någon dag.

En annan sak jag funderade över är om familjerna här räknar sin genealogi bakåt i tiden till vikingatiden? På mödernet eller på fädernet? Eller är det så länge sedan att de inte tänker på det längre? Eller finns det ”elitfamiljer” på något vis? Modetn DNA-teknik kan se åtminstone 350 år bakåt i toden. Sen vetkar man bli släkt med alla. Men det är ju trots allt mammor och pappor hela vägen tillbaka i tiden…

Jag är så fascinerad av hur de kan tänkas tänka på det? Mannen som hämtade oss på Keflavik flygplats var från Pakistan och har bott är i 13 år.

Lavalandskap.

Efter att ha landat i lägenheten en stund så gick vi iväg för att leta en restaurang. Första försöket var inte rätt för oss. Men säkert supercoolt för tätt klientel. Det heter KEX hotell och restaurang och ska du hit på musikfestival så är det rätt ställe!

Vi gick vidare och hittade The Old Icelandic – så god mat! Mysigt, vänligt och svindyrt. Ingen förbikning – bara att gå in. Vi hade tur att det fanns platser. Jag åt dagens fisk och A lamm. Vi delade på förrätt och efterrätt. Efterrätten var nog den godaste rabarberpaj jag ätit med skyr (isländsk yoghurt), bär och kolasås och vad jag tror var minimini kuber av rabarber… Det var värt allt! Vill gå dit igen!

Förrätt:
Tindur – ristuð fræ, blóðbergssíróp, aðalbláber og pikklaður eldpipar

Tindur cheese – Roasted seeds, arctic thyme syrup, bilberries and pickled chili
2.390,- ISK
~~~~~<<<<<<

Efterrätt:
Hjónabandssæla mömmu – Hvítt súkkulaði- og skyrkrem og ber
Moms Rhubarb cake

White chocolate, skyr-cream and berries
kr. 2.190,-

https://oldiceland.is/menu/
Havet. Och jo, vi svängde där.

Vi handlade mat på Bonus och Allan köpte en mössa. Imorgon lagar vi mat själva i lägenheten. Vi får blanda lite så vi kan äta riktigt god mat!

Solen med en extrasol!

Vi fick en solig, sval och välkomnande första dag och jag är så förundad över att jag är här. Ön jag tänkt på och pratat om i så många år.

PS. Jag skulle vilja hitta lakritsfabriken på ön. DS.

3 tankar kring ”Resedagbok från Island

  1. Anonym

    Det låter så jättehärligt med denna resa hittills. Önskar bra valsafari oxå. 😊🥰

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Det är det! Jag är så glad för dagen igår! Och till valsafarit har jag köpt tuggumin min sjösjuka 🙂 som en på jobbet rekomenderade.

Kommentera