Valsafari och gatukonst

Eftersom vi tog ut oss på äventyret igår så tog vi sovmorgon – med brandlarm – jag lyckades starta brandlarmet i hela lägenhetshotellet för att jag glömde starta fläkten när jag stekte bröd… Så jobbigt! Öppnade fönster och startade fläkten lite sent… Det var öronbedövande och jag väckte alla i samma korridor iallafall…

Men idag var planen alltså valsafari! Båtutflykten skulle börja 13 och vi skulle vara där runt 12.30. Eftersom vi ätit frukost hemma så tänkte vi att lunch blir bra på stan innan vi skulle ut på havet. Jag packade lite snacks och vatten, mössa, vantar och en tjock tröja. Det skulle finnas overaller på båten så jag tog inga varma byxor. Det är som både varmt och kallt här!

Allan blev sugen på fish n chips och vi hittade ett ställe som såg okej ut längs Laugavegur” – som är som Drottninggatan. Jag kollade inte ens priset innan. Kan överhuvud taget inte räkna om i huvudet heller. Varsin fish n chips med en pepsi till Allan – vad tror ni det kostade? … 580 kr! Tur att det var gott iallafall! Men alltså hjälp vad dyr maten är här!

Allsn i sin nya snygga mössa.

Vi var där i god tid och hämtade biljetterna. Jag hade valt stor båt, då ribbåt skulle bli för jobbigt för mig.

Hafssúlan.
Redo för valar. Jag var lite i panic när jag skulle hitta en overall som var stor nog och jag trodde att Allan skulle frysa ihjäl, för han ville inte ha någon.
Konserthus och Kustbevakning
Harpa – konserthuset som är mönstrat för att reflektera det föränderliga ljuset på Island och har vunnit pris.

Arkiteterna är Olafur Eliasson och Henning Larssen. Eliasson har studerat Phenomenologi. Fasaden relaterar till naturfenomen och ljuset på Island. De små ”låtsasteglen” i stål och glas ska påminna om isländsk basalt och från insidan staden, ljuset och det föränderliga vädret. Blir nyfiken på att se insidan!

Vårt isländska hem
Vi lämnade Reykjavik bakom oss.

Turen var tre timmar och vi satt på övre däck nästan hela tiden.

Guiden var en marinbiolog från Italien.

Vi åkte utåt i runt en timme. Vi såg små puffinfåglar och skulle hålla utkik efter 🐳 valfontäner 🙂 Och vi fick se flera stycken!

De vackraste valfenan fick jag inget foto på men en lyckades jag fånga 🙂

En liten valrygg!
Så vackert!
Plumset för ute är sekunden efter att valen hoppade upp ur vattnet! Jag hade inte trott vi skulle få se det!
Valen.

Vi är så nöjda med valsafarit! Vakarna är tydligen igenkännbara och de har fotat och dokumentetat dom i flera år. Tror nog att valarna också känner igen ljuden förpn de olika båtarnas motorer. De använde inte ekolod för att hotta vslarna, för de vill störa dom så lite som möjligt. Tre timmar gick fort och vi kunde gå in och värma oss sista halvtimmen påvägen tillbaka. De erbjuder att få foton gratis på mejl om man mejlar dom efter. Och de svarade med länk till deras dagbok 🐋❤️

Report from Hafsúla: It was really quite cold this afternoon when we started our sailing across Faxaflói bay to check for wildlife. Thankfully, the sea was quite calm and the wind was behind us and we immediately saw many puffins that got all the passengers excited already. We decided to go back to the area where we saw the whale in the previous tour and we spotted 1 harbor porpoise, quite elusive and fast. Then we also saw a blow in the distance and we got super excited to go closer to check better. Finally we saw 1humpback whale! We also came across 3 other harbor porpoise on our way closer to the whale. It was quite elusive and after a while we decided to go somewhere else but then we spotted it again and we saw different fluke dives, pretty close to the boat. Also an unexpected breaching happened from the same individual in front of us, quite far but everyone saw it and got super stoked! It was a very nice ending for the tour! 

– Marta Filippini

https://elding.is/whale-diary/tuesday-2-may-2023

Vi hade fått tips om ett bageri när hamnen, så vi gick dit efteråt. Köpte tomatbröd och guacamole till middag och planerade att handla mat påvägen hem. Vi tog en annan väg tillbaka och vips så blev hemvägen en oplanerad konstrunda!

Cykelkonst lite random
Så vacker målning fök upp på en hel vägg!
Idag samlade vi på great moments.
Allans favorit
Det såg ut att vara flers hus med konstnärsateljéer.
Hade kag inte vänt mig om så hade missat den här! Bara wow!
Så matta tog vi en kaffe och en te på ett lungt ställe längs Laguavegr med fin musik.

Alltså så många intryck gör ju en glad men också helt matt 🙂 Lyxmatt!

Vi fortsatte sen hemmåt och såg det här helmålade huset!
Det är lite blandat med vanlig grafitti också.
Nymålat!

Undrar hur stadens konstråd fungerar?

Shoppade på mataffären Bonus igen och stekte quesadillas med bacon och avokadoröran till middag. Imorgon blir det Nationalmuseet och kanske något fler museum. Och fika med Veronica hoppas jag 🙂

Tips:

https://elding.is

Men det fanns flera båtföretag och de som åkte ribbåt var ju typ vid valen.

https://www.harpa.is/en/the-design med info om arkiteterna.

Kommentera