Vikingabyxor och knävlar…

Jag har varit riktigt dålig ett tag men idag sydde jag klart ett par vikingabyxor som tack för mina fina tältstolpshuvuden 🙂

Det blev modell Thorsbjerg/Hedebybitar, men med ett annat snitt än jag brukar göra, nu med endast två bitar i ”grenen”.

image

Stefan önskade sig häng i bak och möjlighet att kliva ur en båt utan att byxorna snävar, samt att de ändå skulle  vara rätt smala, inte pösbyxor. De skulle även kunna hasas upp över knät snabbt, för att inte bli blöt, när han hoppar ur båten vid en strand. Ett par praktiska byxor helt enkelt.

image

Tyget är köpt på Medeltidsmode och färgen är lika som att växtfärga grått tyg med krapp. Jag vet nu lite mer om dessa byxor som jag haft mycket huvudbry över!!!

I midjan valde vi tvinnat snöre som vaxades. Under tiden jag sytt har vi funderat över hur fållen nertill skulle bli – med hake som i Birkagrav bj 905 eller på något annat vis. Jag föreslog en knävel 🙂 Inte det vanligaste ordet nuförtiden… Men ett nu lite vanligt fynd ute i vattnet där Birkas hamn en gång låg 🙂

image

Här en hel lite knävel (Ninas hand) och en större som är av med ena knoppen. Knävlar användes till segel och förmodligen tält och annat som ”knapp”/knäppannordning.

image

I mitten ligger en lite större knävel, men de kommer i många olika former -se länken till Marinarkeobloggen nedan. (Återkommer med ett inlägg om besök hos de underbara marinarkeologerna på Birka).

image

Stefan kom hit och hade täljt en knävel av ene 🙂 eller snarare flera… 🙂 Stefan täljde även till två till mig medan jag sydde färdigt hans byxor och jag tänkte ha dem till att stänga tältduken i mitt vikingatält 🙂

image

Det finns inga byxfynd med knävlar men jag tycker det blev fint på byxorna till en båtbyggare!

Byxsiderepris, som är urbra!

Knävlar på Birka – Youtube

Sjöhistoriskas Marinarkeobloggen

Kram

3 tankar kring ”Vikingabyxor och knävlar…

 1. Stefan

  Tack för byxorna, jag är supernöjd. Har exprementerat vidare med knävlarna. Det blev tre fasta lägen. Ett för att få tätt runt vristerna tex för att inte få in snö på vintern och ett annat för att byxorna ska fastna runt knät när man drar upp dom för att hoppa iland på tex en strand (+ ett mellanläge). Det är klart enklare och mer praktiskt än att knyta som vanligt. Kram 🙂

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej, vad glad jag blir att du trivs och att du experimenterar med knävlarna 🙂 Hoppas du kommer till Gunnes också 🙂 Kram

 2. barbro

  Vad ni har varit duktiga att få till fina, praktiska och ändå vikingabyxor, med knappar 🙂
  Det är bra när man kan byta kunskap med varandra. Kram

  Svara

Kommentera