Studieresa till Warszawa – Warszaw Rising Museum & The little Insurgent’s room, 4

image

”Warszaw rising museum” handlar om när de polska Warszawaborna reste sig mot nazisterna och stred i ”The Insurgent army”. Beslutet togs när Sovietiska armén var påväg att ”hjälpa till” och citatet ovanför dörren lyder ”We wanted to be free and owe this freedom to nobody”. Ryssarna stannade på andra sidan floden tills striden var över och nazisterna vunnit.

Ryssland tillsatte därefter ett polskt, kommunistiskt styre av landet och regeringen i exil i England hade inte längre någon makt. Polen var inte längre ett demokratiskt land utan kommuniststyrt fram till 1989. Polen idag är alltså ett ”ungt” land!

Jag var mycket trött när vi kommit så här långt på vår resa. Det var ett stort ”hjärta” i mitten av huset och hjärtljudet tillsammans med bomber och granater blev för mycket för mig efter 40 min och jag kände att jag höll på att falla ihop. Så jag gick ifrån guideturen.

image

Det jag var mest nyfiken på var rummet, som på museets hemsida för pedagogik kallades, ”The little insurgent’s room” – Lilla upprorsmakarrummet… Skol- och familjeoedagogik med krigstema.

Statyn av barnsoldaten står i Gamla stan. Jag hörde mig för lite och ingen av de 2500 personer som fortfarande lever och som var med under upproret gillar den här barnsoldaten. Barn fick inte döda men däremot var det många barn som dog.

The Little Insurgent’s Room is a place where our youngest visitors can make their first steps in learning about history. Parents visiting the exhibition may leave their children here under the care of tutors. This is where the museum lessons and workshops for the youngest visitorstake place. Classes are conducted in a children-friendly atmosphere and surrounding, with toys, games and puzzles relating to the war time events and objects styled or reproduced to evoke the interwar years. The children visiting our Museum have a chance to enrich our collection with their own work. The majority of toys, replica and board games used in the Little Insurgent’s Room of are available at the Museum Shop.

image

Jag har aldrig tidigare sett ett pedagogiskt rum för barn som det här!

image

image

image

image

Här kan barn sätta sig ned och färglägga bilder.

image

Leka med dockor.

image

Lära sig om alla olika krigsflygplan.

image

Bygga barrikader?

image

Leka Insurgent/partinanteater med nazisthund.

image

Skapa i lera.

image

Bygga eller leka med modeller?

Hade verkligen velat vara med på ett skolklasstillfälle här och se vad de faktiskt gör i rummet! Intressant hur som helst 😉

1944.pl

Kram

Kommentera