Läby torshammare – en gåva till Tor?

Köpte denna begagnade torshammare för några dagar sedan 🙂 Tor kunde ju ha sin hammare Mjölner i skjortärmen och ta fram den när han behövde slå ihjäl en jätte eller dylikt…

image

Ringen är inte rätt, annars är det en ganska fin kopia av originalet.

image

Har satt dit en större silverring nu, men jag kan inte med att klippa bort den lilla som någon lött ihop och stämplat…

image

Originalet hänger i Guldrummet på Historiska.

image

Skärmbild från catview i Mis, Historiska museet.

Torshammaren hittades som lösfynd på 1700-talet i Läby, utanför Uppsala: 131 Liten massiv silverhammare hängande i en ring – Funnen i öppen åker under såningen i Läby socken, 3/4 mil ifrån Upsala af bonden Olof Larsson (?) 177… Kan hända amulett.

Torshammare, som inte är av järn, är oftast hittade i gravar, i depåer – offerplatser – eller på boplatser. Flera är funna i kvinnogravar. I Björkö/Birkas gravar har de hittats i bl.a. koppar, silver och bärnsten.

image

Här är några av de andra hammarna i montern i Guldrummet 🙂

Undrar hur den hamnade på åkern en gång i tiden!? Var det en sjö där, som hammaren slängdes i? Eller offrades hammaren på en redan då, vikingatida, åker för att få en lyckad skörd? Det finns ju ortnamn som ”Torsåker”. Går det att tänka sig en bonde, med möjlighet att skaffa sig en så fin hammare i silver, som tappat den under arbete på åkern…?

Undrar just hur många som ligger kvar ute på åkrarna, och som förstörs av vårt moderna jordbruk, där ingen längre går med näsan i backen utan sitter högt uppe över åkerjorden i stora maskiner…

Kram

Läby torshammare http://mis.historiska.se/mis/sok/fid.asp?fid=108930&g=1

3 tankar kring ”Läby torshammare – en gåva till Tor?

  1. barbro

    Vilken tur du hade som hittade och kunde köpa denna fina torshammare i silver. Förstår att den väger en hel del. Kram

    Svara

Kommentera