Igår åkte jag en stund till Adelsö och vikingagården Alsnu gård. Var lite orolig i själen så stannade inte så länge, men det var fint att höra lite musik och sitta vid elden en stund.
Det var lite skumt ute redan när jag kom dit. Gården är under uppbyggnad och det är redan så fint.
Tänkte att det skulle vara bra med vinterskorna, men det var blötare ute nu och ingen snö, så de blev blöta och det rykte från skorna när jag torkade dem vid elden.
Janne var där 🙂
Alla blir så snygga i eldsken 🙂
Önskar att jag kunde se utan glasögon.
Fina Malin hade en fintrumma.
Det är härligt med ljudet av musik och eld ihop.
”Vikingaselfie” ?
Experimenterade med ”benlappar”efter järnåldersfynd från Sørgård mosse i Danmark, iof äldre än vikingatid, samt från Thorup i Danmark, se Mannering i läslistan. Ibland har jag ju långkalsonger under vikingadräkten, men nu var det ju inte superkallt, så ville prova nytt.
Det blev riktigt varmt och skinnremsorna höll dem på plats. Det ska vara skinnremmar nere vid fotknölen också men jag har bara stoppat in dem i sockarna. De var helt klart toppen att ha! Får fiffla till dem lite i kanterna bara, så blir de finare.
Har aldrig druckit ur det persiska glaset vid elden tidigare. Nu syntes verkligen graveringen i glaset. Så fint! Glaset är en kopia av ett glas från grav bj 542 i Birka. Det var en gravgåva till en person tolkad som man och som begravts i en kammargrav, en av Birkas vapengravar. Runt huvudet hade personen ett guldposament.
Bj 542
Vid ”låret” en förgylld ringnål i brons men den verkar, enligt anteckningen, ligga en bit upp från botten och där låg även en underkäke?
Det är spännande att tänka på vad de som fick se, eller kanske dricka ur glaset, tänkte om glaset det när det kommit fram till Birka. Användes det vid fest? Var och hur förvarade dom det? Otroligt att det fortfarande är så helt som det är. Mitt glas fick jag som present en gång för några år sedan av jobbet.
Kram
Lästips:
Bj 542, SHM, Glasets Fid 106816. Inv. Nr. 34000.
Alsnu gård. www.alsnu.se. Här.
Hägg, I, 1986. Die Tracht, I: Birka II :2.
Blogginlägg om Birkas vikingamössor. http://linda.forntida.se/?p=10381 här.
Mannering, U., 2017. Iconic costumes. Scamdinavian late iron age costume iconography.