Allahringen från Birkagrav Bj 515

För några dagar sedan tittade vi, jag, Sebastian och Ragnar, på Allahringen i svpelektronmicroskop 🙂 Det mäter även ämnena som finns i materialet samtidigt som fantastiska förstoringsbilder fås.

image

Vi var på universitetet och Arrheniuslaboratoriet. Ringen är ett ikoniskt föremål och jag har fjärilar i magen!!! Undrar vad kvinnan som en gång fick med sig ringen i graven tänkte när hon bar den? Tänkte hon på Allah eller var det endast en ring med en fin sten?

image

Så här ser microskopet ut och den tar superförstoringar.

image

Ringen sitter på en liten ställning och nu har jag just fått äran att sätta in den i maskinen och vakta den med mitt liv!

Vi vill bland annat ta reda på vad det är för sten, om det är en ametist eller inte, samt titta på legeringarna i ringen, tex. hur många procent i silver och koppar metallen består av.

Vi vill även så småningom låta läsa texten på ringen igen, men för det behöver vi en forntida ”arabiskskriftexpert”- kanske en kuf? 🙂

Kram

1 tanke kring ”Allahringen från Birkagrav Bj 515

  1. Pingback: ”Ring-ding-a-ling – Birka bling bling” – eller Ringen från Birka, som n-ä-s-t-a-n ingenting betyder | Hedniska Tankar

Kommentera