Invigning av ”Massakern vid muren” på Historiska

image

Idag, den 22 mars 2014, öppnar den ” Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361″, Korsbetningen är den betesmak vid Visby där massgravarna ligger och där en minneskors restes runt 10-20 år efter slaget – därav ”Korsbetningen”. Museet har arbetet på utställningen i flera år och det var ett tag sedan materialet visades. I arbetet med utställningen har ny information kommit fram och många fler föremal och människor visas nu.

image

Petter, som arbetat med pedagogiken i utställningen. Jag frågade honom vad han tycker är läskigast med utställningen. Han svarade att det som berör honpm mest är mötet med människorna. Deras öde.

image

Jag frågade även Lena Heijl, som är utställningsproducent, och hon svarade samma sak – att vi.kommer så när människorna med de personliga texterna till individer i utställningen.

image

Delar av rustningar är så nära vikingatiden vi kan komma. Bönderna hade antagligen tagit på sig vad de haft under århundraden.

image

Det är en utställning av en historisk händelse och samtidigt en av många liknande händelser på vår jord.

image

Det finns många som återskapar medeltiden, reenactments, och dem har museet tagit hjälp av. I utställningen berättar Thomas Neijman.
image
image

image

image

image
image

image
Johan och jag gick på Bäckedals folkhögskola samtidigt. Här arbetar han med en svarv.

Jag undrar hur det kommer bli att visa den? Hur kommer jag känna mig? Jag ser fram emot det med bävan och med ansvar. Vems historia berättar jag? Som tur är är det Anna Asker som gjort formen!

image

Maria Jansén ingiver och många är på plats!

Läs mer på: massakern.historiska.se
image

Vidare funderingar under inläsning för att visa utställningen 28/3:

Slag: strid i krig mellan två fiender. Tusentals kan dö. Döda på båda sidorna. 1361 känns nästan lite vikingatida med branskattning och plundring av landsbygden för att soldaterna ska få krigsgods (om brandskattningen och plundringen nu är sann).

Massaker: avrättning/ dödande av många människor utfört av militär styrka eller enskilda individer. Oftast civila befolkningar eller under demonstrationer. Folkmord om det är en viss folkgrupp som är måltavla. På wikipedia finns en lista med kända massakrar.

Min hjärna går runt. Var hamnar slaget utanför Visbys ringmur den 27 juli 1361 inom dessa betydelser? Kan det verkligen räknas som en ”massaker”? Eller var det snarare ett oerhört ojämt slag – styrkemässigt?

Lästips:
Flera artiklar i den digitala Fornvännen finns. Bland annat av Bengt Thordeman.

http://www.popularhistoria.se/artiklar/slaget-vid-visby-1361/

Jag väntar nu på boken ”Visby 1361 invadionen” av Gun Westholm.

Ungdomsboken ”Striden vid ringmuren” av Olov Svedelin finns nu i nytryck.

Kram

6 tankar kring ”Invigning av ”Massakern vid muren” på Historiska

  1. Susanne

    Jag tycker om hur utställningen är gjord, den känns respektfull mot de som levde då och provocerande mot oss som lever nu, en uppdelning jag gillar. När jag guidar folk i Visby om 1361 så brukar jag efteråt alltid fastna i tankar på hur jag själv hade reagerat om jag var där, då, och parallellerna till dagens krig känns nära. Jag tycker de interaktiva frågorna i utställningen passade in utmärkt!

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Tack Susanne 🙂 och vad glad jag blir att du tycker om utställningen. Ja, jag tycker också frågorna var bra. Vi som ska visa fick göra frågorna ihop, vi har mentometerknappar till skolvisningar som en värderingsövning.

      Det är konstigt att jag alltid ha tänkt lite romantiskt på ringmuren och nu blir den någonting annat. Är lite nervös idag 🙂

      Ha en fin helg, Linda

    1. Linda Inläggsförfattare

      Det kom över 950 till invigningen. Många stannade och tittade även på Sveriges historia. Det var en bra kväll. Utställningen.är rekomenderad från 11 år, men.många gick med sina yngre barn ändå.
      Kram

Kommentera