”Massgraven vid muren” – Visby 1361 och 1905

Konstnären Gunnar Hallström bodde länge på Björkö och jag har beundrat hans konstnärsskap länge (även om jag inte tycker om vissa inslag i det).

image

Idag kom boken av Bengt Thordeman hem i brevlådan, Invasion på Gotland 1361, Dikt och verklighet, från 1944, och jag möttes av denna bild när jag öppnade boken – Hallström har åkt dit och tecknat!

Jag vet inte om jag skulle ha klarat av att se det i verkligheten. Men i hans kolteckning blir döden verkligare för mig än den blir bland de mänskliga kvarlevor som ställs ut på Historiska. Vad beror det på? Är det för att jag vet hur mycket ”tittande” och ”seende” det går åt till att rita det han ritat? Det är inte heller ett snabbt fotograferande, där kameran är som en ”sköld” mellan fotograf och verkliget.

Jag har nu även läst Michael Nordbergs bok om Magnus Eriksson, I kung Magnus tid, och sakta blir bilden av 1300-talet och händelsen lite mer gripbar för mig.

Kram

Kommentera