Liten låda som blev ”fel” till Älgmannen och sinkning

Det är inte lätt att få allt rätt! Hur mycket jag än önskade att det skulle bli det i utställningen Bergravd på Birka. Men det är ju charmen med att göra saker – och göra fel och göra rätt. Att lära sig och utvecklas. Så här kommer en lärdom. ? Så här kommer en rättning av Älgmannens lilla låda.

Nu finns två uppdateringar längst ned 🙂

Älgmannens lilla trälåda.

Den här typen av sammanfogning av sidorna är mycket senare. Alex Nordin som är träfantast berättade det för mig.

Vi har gjort lådan utifrån den lilla mörkfärning som flinta, bärnsten och pärlor låg inom i graven. Jag är ledsen att den blev fel, men nu är det som det är och det är bra att få reda på.

Illustration Linda Wåhlander.
Vikingaskrin med skjutlock från Dublin. Foto: Veronica Björkman.

Den här lådan var förebild för locket.

Den här lilla lådan från Moschevaja Balka har samma form men sidorna är raka!

Jag borde ha låtit göra en låda utskuren i ett stycke eller ihopsatt med raka sidor. Alex berättade att det finns sinkade hörn från 1600-talet i Nederländerna. Tydligen ska det även finnas en från 1500-talet.

Alex uppmärksammade mig på att Moschevaja Balkalådan har en liten träplugg som krupit ut! Träplugg kan kallas ”dymling” eller ”nara”. Tänker på alla snidade träpinnar som hittades i vattnet utanför Svarta jorden.

Återkommer med mer information när jag vet mer och om jag hittar någon bra litteratur eller forskning. Förstår att det är mycket som gäller träkunskap som jag skulle behöva bli bättre på!

En gammal akvarell av Älgmannens grav. Linda Wåhlander.

Så ska ni göra en liten vikingatida trälåda så bör ni välja någon av dessa sätt istället för en låda med ”sinkade hörn”. Och kanske särskilt då den från Dublin, som ser ut som ett pennskrin.

Uppdatering 20/9:

Pia Melin, på Historiska museet, känner till ett altarskåp från 1490 ?

Från Tångebergs bok (KVHAA 1986). Skåpet kan vara från 1490-talet.

Pia har fotat altarskåpet från Järstad som står i Gotiska hallen på Historiska museet och det har en variant av sinkning. Det är daterat till 1415.

Järstad altarskåp från 1415 med sinkning. Foto: Pia Melin.

Det är spännande det här 🙂

Ny uppdatering 22/9:

Med hjälp av Fredrik Hellman och Christopher Kunz har jag fått tips om att det finns en fynd av en sinkad trälåda från en kvinnograv under katedralen i Köln daterad till 500-talet! Det skulle kunna vara drottning Visigarde som är begravd där och fått med sig denna intrikata låda.

Bok: Barbara Grodde 1989 – Hölzernes Mobiliar im vor- und frühgeschichtlichen Mittel- und Nordeuropa. Frankfurt am Main.

Och tack Liv Elin ❤️

Så Alex meddelar att i timmer fanns sinkning under neolitikum i källor och Farao Ramses i Egypten fick med sig en stol i tekniken i sin grav. Men i Europa är vi nu på jakt efter om det finns fler fynd än den lilla lådan ifrån Köln.

Har beställt några böcker på biblioteket så får vi se om jag hittar något mer.

Med vänlig hälsning, Linda

2 tankar kring ”Liten låda som blev ”fel” till Älgmannen och sinkning

    1. Linda Inläggsförfattare

      Tack snälla Liv 🙂 Ja, jag såg det och tänkte lägga till det imorgon i bloggen. Så bra! Tack för att du delade. Det är så bra att lära sig tillsammans ?

Kommentera