En ny kropp – Birkaflickan

När jag fick jobbet att sy nya kläder till rekonstruktionen till Birkaflickan på Historiska museet, hade jag ingen aning om hur stort det skulle bli. Stort för att jag nu känner mig stolt när det är färdigt och stort för att det varit fantastiskt att få ta del av hela processen och att visa henne inför publik.

ennykropp1

ennykropp2

Först tillverkades en gipskopia av Oscars dotter av modellmakare Katarina.

ennykropp3

Det var fint av dottern att ställa upp på att bli ingipsad och stå så stilla som möjligt!

ennykropp4

Fötterna har jag visat tidigare och här är de fortfarande omålade, men de ser riktigt verkliga ut ändå. De är gjutna efter Oscars son när han var fem år.

ennykropp5

Dotterns kropp var lite för stor, så istället köptes en skyltdocka in, men den behövde fixas lite med. Göras lite längre.

ennykropp6

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här bilden… Hennes nya händer är avgjutna från två barn. Bland annat projketledaren Li Kolkers bror har bidragit med ena handen. Det känns bra att vi alla har kunna bidra på lite olika sätt 🙂

ennykropp7

Det här är är den färdiga kroppen som jag nu kunde mäta på. Dokumentärfilmare Bengt filmade när jag först klippte en provklänning och det kanske kommer med i hans dokumentär om Birkaflickan.

ennykropp8

Bengt Jägerskog – Dokumentärfilmare och jägare :-). Det var nervöst att bli filmad samtidigt som jag försökte tänka… men provklänningen satt som gjuten… dvs. jag fick göra hennes riktiga kläder lite större. Tur jag provsydde! Glömde ta kort dock…

 

 

Kommentera