Helgövisning idag för Strövare

Det var lite disigt men inget regn idag när jag visade Helgö för en Strövaregrupp från Friluftsfrämjandet 🙂

image

Dräkt för dagen 🙂 med reliefspänne från folkvandringstid men som användes in i vendeltid i vissa områden. Här håller det ihop min kappa. Har även mina två fågelspännen från vendeltid på mig.

image

Barnen gillade mina sycken i silver och brons och undrade om jag hade en björn runt halsen 😉 Det är bäverpäls. De hade många frågor och flera av barnen var riktigt kunniga!

image

Lämnade dem för picknink vid Husgrupp 2.

image

Området är klippt nu på hösten av kommunen, som får pengar från Riksantikvarieämbetet. Men det är bara Husgrupp 2 som sköts om och jag borde ta tag i att mer av området och de andra fornlämningsområdena sköts om. På bilden ovan ser ni det lite mer okända verkstadsområdet i västra Husgrupp 2, som inte klipps. Området var verkstad under lång tid och igång från folkvandringstid till vikingatid och där ska bland annat kvinnosmycken ha tillverkats, vilka möjligen använts som en kvinnas hemgift vid giftermål. Det är iallafall en tolkning 😀

Önskar att jag kunde få en blick in i svunna tider – som om jag såg forntiden som en film jag kunde gå runt i… Tänker på alla de människor som rört sig i ”forntidsrummet” här på Helgö och idag var det jag och barn och vuxna friluftsfantaster 🙂

Kram

Kommentera