Jag lärde mig något om vedträn och eldande inomhus i en eldstad på golvet idag. En kvinna från Kina kom förbi med sin familj och hon berättade att hon bodde i ett hus, som mitt här på Björkö, som barn hos sin farmor. Hennes pappas första hus, som han byggde, var också ett lerhus. Hon gick runt och kände igen trädörren, golvet och eldstaden på golvet men sa att de hade fler detaljer och dekorationer. Idag är området bebyggt av skyskrapor.
Hon undrade om jag stördes av röken, för det rykte just då, och röken är ju skadlig. Jag sa att jag försökte elda så pass att det inte ryker men att det är svårt ibland så jag får ta ut vedpinnen. Då berättade hon att de brukade förelda veden på en härd utomhus tills den blev svart och sedan ta in den för eldning inomhus! Då ryker det inte. Hon trodde att jag kanske visste det, men det gjorde jag inte.
Jag undrar om vikingarna gjorde så eller om de bara automatiskt dog sotdöden och kom raka vägen till Hel? Kanske finns det en massa eldningskunskap därute? Jag ska i alla fall prova att förelda utomhus imorgon!
Det bara regnar och regnar, så jag måste ju elda för att hålla värmen. Kanske de hade någon fiffig eldstad utomhus i Kina som klarade om det regnade. Jag glömde fråga…
Kram
Det var intressant att man kan elda utomhus först för att få mindre rök. Tur att det finns människor med gammal kunskap som vi har tappat bort i vår moderna värld.
Jaa, jag får reda på så många olika saker här ute 🙂