Vikingabröd idag

Vår ugn blev rejält varm idag och det kändes emellanåt som om jag hade feber…

image

… men jag gjorde en god deg idag och några besökare frågade om receptet. Vanligtvis gör vi surdegsbröd, men surdegsgrunden behövde äta upp sig 🙂 så jag gjorde ett ”Birkabröd” istället.

Här är det:

Häll ca 4 dl vitt dinkelmjöl i en skål, i med 2 dl havregryn (Vi använder Saltåkvarns produkter på Historiska), salt efter smak, två matskedar honung och en matsked fänkål (men även kummin går bra). Rör runt.

Värm 1 liter vatten, lite varmare än fingervarmt, och häll över 150 gram smör så det smälter lite. Blanda allt till en jämn smet.

Häll sedan på med lite mer havregryn (eller havremjöl som på vikingatiden) och därefter mjöl tills degen blir lite slät. Inte alltför mycket mjöl, så det blir torrt. Jag körde degen ett tag i degmaskinen, men det går bra att knåda ihop också.

På vikingatiden använde de troligen ister istället för smör och ibland har jag vassle istället för vatten om jag gjort färskost. Eftersom går det utmärkt att experimentera.

Grädda i ugn, lite hetare än till scones borde funka. Prova er fram. Vi kör ju med eld…men det är kanske lite svårt hemma:)

Annars föreslår jag att ni steker brödet i stekpanna. Eller ta med degen om ni är iväg och grillar och gör pinnbröd – dvs. Virar det runt en grillpinne 🙂

image

Malda ärtor har hittats i bröd och odlades på Björkö/Birka. Det här är en bild på gråärtor – en mycket ålderdomlig ärta som vi odlar på gården på Historiska 🙂

Ann-Marie Hansson har skrivit en bok om forntida växter, ”On Plant Food”, men en fin lite mindre artikel skrev hon i Historiska nyheter nr 61, 1996. ”Baka, baka liten kaka”. Här finns ett recept på en fyrklöverkaka från en grav. Minst 64 bröd har hittats i brandgravaran som grävts på Björkjö. Hennes recept på brödet hittat i en grav i Hemlanden var format som ett fyrklöver, med små innupningar i sidorna, och uppträtt på en järntråd.

Receptet i tidningen är som följer:
* Detta är ett rekonstruerat recept som ger ett ganska hårt och kompakt bröd, eftersom brödet är ojäst.
ca 1,5 dl kornmjöl
ca 0,5 dl grahamsmjöl
(2 tsk krossade linfrön)
ca 1 liter vatten
1 kryddmått salt
Blanda till en deg som får vila kallt i två dygn. Tumma ut 8 runda, tunna bröd, gör fyra innupningar i sidorna och tre intryckningar i ovansidan. Grädda i ugn på 150 grader 10-13 min eller i panna över öppen eld.Fullkorsnmjöl med både grodd och skal ger en mustigare smak som stämmer bättre med det vikingatida originalbrödet. *

Kram

Kommentera