Studieresa till Warszawa med jobbet och en historisk guidetur, 1

Efter ett flera timmar försenat plan kom vi fram till Warszawa till slut 🙂

Vi är här som pedagoggrupp för att gå på museum och för min del ska jag titta lite närmare på skolpedagogiken 🙂 Museerna är: ”Polin”, det nya museet om judarnas 1000-åriga historia i Polen, ”History meeting house”, som verkar ha en spännande blandning av nu och då samt ”Warszawa rising museeum” som handlar om, det för mig tidigare okända, upproret mot nazisterna under belägringen av Warszawa 1944 under 2a världskriget.

image

Det såg inte riktigt ut som jag tänkt mig. Här ser ni Stalins gåva till staden – Kulturhuset – och en massa ”Dubaibyggnader!

Vår chef hade bokat en stadsvandring åt oss och Eva, som gör flera timmar långa guidningar, berättade tydligt, sakligt och intressant!

image

Hon började med denna skylt och Warszawas uppror 1944 och staden är full av historiska minnesskyltar och bänkar!

image

X marks the spot! Här började vi vandringen – platsen där warszawanorna kom ut ur stadens kloaksysten under den naziockupationen. Under några dagar tog sig omkring 10000 människor ut denna väg efter att ha gått i sex timmar i kloakerna från Gamla stan – en promenad som ovan jord tar 20 minuter.

image

image

image

Påväggen, såg jag idag (fredag) att det satt en karta hur rutten går för vi kom aldrig fram till nedgångsstället.

image

Här nedför gatan gick vi mot Gamla stan och slottet där Sigismund bodde för att komma till platsen där de en gång gick ned i klokaksystemet. Nästan allt vi såg är uppbyggt efter kriget! Warszawa skulle jämnas med marken tyckte tyskarna, sa hon (men de var ju inte bara tyskar). Ena sidan av denna gata var lite bevarad, men annars tänker jag att det var som de syriska städerna som bombats ser ut idag.

image

Den polska motståndsrörelsen hade en egen symbol, skapad av Maria tror jag hon hette. Det är ett P för Polen och W för kamp (tror jag det var). Det skulle gå fort att måla av de scouter som skyndsamt tog dig runt i staden för att måla det. Det ser ut som ett ankare – symboliserande att stoppa ett skepp i storm!

Jag lärde mig mycket nytt om Polen och om politiken under 2a VK. Om inte annat hur Polen idag ser på vad som hände!

image

Chopin var från Warszawa och det fanns ett bänkspår genom staden med hans musik. Det var bara att trycka på knappen i hörnet och sätta sig ned! Mycket lyxigt!
image

Gamla stan med sina vackra färger. Warszawaborna vill ha sin stad tillbaka och böjade bygga direkt. Det var inte självklart att det skulle bli återuppbyggt eftersom den nya makten nu var kommunistisk och de ville btgga allt nytt i ryssk, kommunistisk stil.

image

Alla delar som hittades i rasmassorna användes i återuppbyggandet, så här och där syns skotthål.

image

Det finns sjöjungfrus i hela stan och den här är den äldsta. Hon blev trasig och skjuten under kriget men har blivit ”plastikopererad” som guiden sa. Hon står på en naturlig källa mitt på stortorget i Gamla stan. Här slutade vår vandring och vi tog oss till en fantastisk restaurang i början av gatan när vi gick in i Gamla stan från slottet.

image

Taket, i rummet vi åt i, var som omslagspapper och maten var supergod!

Kram

Kommentera