Hasselnötter

image

Vi har fullt med hasslar men alla har inte fått nötter i år. De tre bästa träden är de jag klippte i våras. En kompis och jag började plocka för ett par veckor sedan. Jag har plockat tidigare en gång men det blev inte bra och nötterna smakade uräckligt – tog dem då från trädet.

Men de här hemma nu är urgoda! Färska hasselnötter smakar som färsk kokos – fast i miniformat 🙂 Jag trodde att de skulle torkas i ugn men vi googlade och hittade att de inte ska torkas i ugn! Dom härsknar då.

De ska trilla av från trädet själva. Helst ska det läggs ett lakan under trädet och så skaka det så nötterna trillar ned, men då måste marken under vara lite jämn. Sen ska de tvättas och torka några dagar liggades i endast ett lager (på en plåt) med lite rullande nu och då. Läste att de ska skakas på när de torkat för att höra om det är någon nöt i, men det har inte funkat hittills för mig. De låter inget men är en nöt i ändå även om vissa nötter är helt tomma, fast de ser superfina ut… Kanske är det jag som inte hör så bra längre :/

De som det är ett litet hål i har haft en larv i sig, en ”vivel”, och de kan äta flera nötter efter varandra. Så varje morgon nu när de torkar kollar jag om det kommit ut någon larv.

Tänker på förr i tiden när nötplockandet var för överlevnad. Vi har ju kvar nötätandet som tradition vid jul, när matförråden förr började tryta. Det måste ju varit hemskt om nötterna blivit förstörda eller om de visade sig vara tomma. Inte undra på att det varit sådana mängder med fynd av hasselnötskal under de arkeologiska utgrävningar jag varit med på. Hittade till exempel så mycket nötskal att jag kunde fylla en hel frysform på stenåldersgrävningen vid Bjästamon i Örnsköldsvik.

Obs! Nötplockning ingår inte i allemansrätten. Du behöver be markägaren om lov om du vill plocka. Läs mer på Naturvårdsverket.

Kram

Tips:
Hasselnötsbloggpost

Här kan ni läsa om ett nytt fynd av medeltida hasselnötter i Nya Lödöse.

Kommentera