Medeltida klanger – ”nyutställning” med världens äldsta orgel

image

Nyutställda är museets två medeltida orglar, som är två av världens äldsta, och flera kyrkklockor. Orglarna är inte hela men det finns musikstycken att lyssna på i utställningen, för det finns skriven musik för orglar bevarad från 1400-talet. I utställningen får du även reda på hur en orgel fungerar och se en nybyggd liten del i tvärsnitt. I en orgel finns t.ex. en ”väderlåda” 🙂

image

Den här, från Sundre kyrka på Gotland räknas, som världens äldsta orgel, byggd 1370, även om bara huset till orgeln är kvar!

image

Bara målningarna är underbara att titta på 🙂

image

Min kollega Jonathan har fotograferat kyrkomålningar där det finns musikinstrument och museets fotograf Katarina har planerat dessa enorma väggpartier. Foto måste tas med iställningen raw-filer och jpg, inte bara jpg, för att kunna föstora upp så mycket. Endast raw-filer kräver visst något särskilt program (jag ska fråga mer om det och återkommer på tisdag 🙂 Det blev urbra!

Kram

Kommentera