Idag registrerades ett nytt trossamfund i Sverige

’Nordiska Asasamfundet’ blev registrerat som trossamfund idag – och vi har religionsfrihet i det här landet. De skriver att de inte är politiska, men än så länge finns inga foton på människor på deras wordpressida, vilket gör att det känns opersonligt.

image

Jag undrar hur många som redan följer den forna seden och hur många följare som kommer ansluta sig framöver? Det verkar finnas flera riktiningar inom asatron.

image

Det har gått många hundra år sedan den forna seden var en öppen religion och jag kan för lite om vilka som är vilka.

image

Själv hoppas jag det har med forn sed, naturen, jämlikhet och välvilja att göra. Många vet ju att jag dras till det mystiska och själsliga i våra liv. På Island där de bygger ett gigantiskt tempel – ett huvudhov- har de tagit tydligt avstånd mot rasism, militarism och djuroffer,

Lär nog få uppdatera detta när jag lär mig mer 🙂

Kram

http://asa-samfundet.se

Se även dessa!

http://www.samfundetfornsed.se

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Samfundet_Forn_Sed_Sverige#/search

http://www.islandsbloggen.com/2014/09/asatrosamfundet-tar-avstand-fran-rasism.html?m=1

4 tankar kring ”Idag registrerades ett nytt trossamfund i Sverige

 1. Henrik

  Var med på ett av deras blot. Det var folk från olika delar av Europa och några var även färgade. Nordiska asa-samfundet är nog mer opolitiskt än samfundet forn sed där de flesta sympatiserar med miljöpartiet och vänstern. Sistnämnda samfund har ju också markerat att de är för mångkultur och ökade rättigheter för folk som är hbtq.
  Fast det verkar enligt mig som om religioner och samfund som är mjuka i framtoningen accepteras mer än de andra. Kvinnliga lågkyrkliga präster i svenska kyrkan ses med blidare ögon än manliga präster som inte vill viga samkönade par.

  En arbetskamrat till mig är Jehovas vittne. Han sa en gång att det är underförstått i Sverige att man inte ska ha religiösa tankar. Det ska räcka med tron på demokratins värdegrund. Kanske är det där skon klämmer. Det finns folk som tycker det är viktigare att tro på Frigg och Oden än vilket block som har makten i riksdagen.

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar. Ja, religion är knepigt att prata om ibland. Låter spännnade med blotet. Jag tillhör inget samfund men är hedning på mitt sätt.
   Med vänlig hälsning, Linda

 2. Ullr

  Se även Samfälligheten för Nordisk Sed
  http://www.nordisksed.se

  Tyvärr verkar styrelsen för ’ Nordiska Asa-samfundet ’ vara Sverige Demokrater, så jag misstänker att politik visst är inblandat på ett eller annat sätt.

  Svara

Kommentera