Elefanter i afrikansk vaxbatik

Ibland syr jag vardagskläder till mig själv också, inte bara forntida kläder 😉 

För några år sedan köpte jag ett vaxbatikfärgat tyg på Skansen av en afrikansk kvinna. Det var fin marknad med massor av fantastiska saker. 

Nu först kom jag på hur jag ska sy en blus av det 🙂  Jag använde en gammal trasig blus som mönster och gjorde om formen lite. Det var inte helt enkelt att få till elefanterna rakt, för mönstret lutade lite i nedre änden av tyget. 

Jag gick en kurs i Shibori, japansk batik, för ett tag sedan, men vaxbatik har jag aldrig provat. Sydde en blus häromdagen av ett av shiboritygen. När jag var liten på 70-talet batikfärgade mamma hela tiden i knytbatik 🙂 

På sina ställen är vaxet fortfarande kvar. 

Jag har nu tvättat blusen och imorgon kommer foto på både elefantblusen och shiboriblusen.

Nu behöver den bara strykas.

Kram

Lästips:

Etnografiska har haft en utställning om afrikansk batik. Här.

Nätverk för Shibori.

Kommentera