Bakat lite surdegsbröd igen

Surdegsbasen från Björkö har legat i frysen sedan förra augusti. Jag tog fram den för ett tag sedan och nu bor endel av den på Historiska museet. Det är så fantastiskt att den går att spara i frysen. Träffade ju en dansk man som ärvt sin surdeg och den var över 50 år! Vet inte om han hade den i frysen ibland. Behöver ju semester emellanåt 😉 

Den är väldigt stark kultur och jag kan ha den i kylen ganska länge utan att baka av den.

Jag hade vatten, dinkel och vetemjöl, råg, havre, grahamsmjöl, salt och kummin i idag. 

Först superlös deg, utan salt och kummin, som fick stå i några timmar under duk -se bubblorna – och därefter tog jag bort en 1 1/2 dl som jag ställde tillbaka i kylskåpet. 

Sen salt, kummin och vetemjöl tills det blev en ganska lös deg som jag la i formar och hade lite mjöl över. De fick jäsa lite drygt en timme under duk. De små längre eftersom de inte fick plats samtidigt i ugnen. 

Den långa formen 175 grader i 40 min. De små 15 min. Gräddade på nedersta falsen. Svalnade under duk på galler. Resten av de små har vi redan ätit upp. De går att skära i skivor. 

Det bästa med att baka är att det finns frukost! 

PS. Jag googlade surdegsrecept igår för att se om det fanns något gott att inspireras av, men nästan alla innehöll jäst. Det kan vara bra att veta. Surdegsbas är annars istället för jäst!

Kram

2 tankar kring ”Bakat lite surdegsbröd igen

Kommentera