månadsarkiv: juni 2016

Vikingasäng på plats

image

Så här blev det med madrass, kuddar och fårfällar. Jag är kär i den här sängen!!! Åh, så fint det blev!

image

Vi kallar det här tältet för ”Hemmet” i år. Kudden i sängen är vävd i krabbasnår och det är en duk som jag sytt om till en kudde.

image

Osebergsängen, bild från musit.uio.no.

image

Ritning av sängen. Bild från musit.nio.no.

Dessa bilder finns att söka efter på Pinterest, där det finns massor från Osebergsgraven.

image

Hade den varit en vikingatida kudde, så skulle botten vara mörk, berättade Amica, men jag tycker den här blev fin och jag tänker på vilken lång tradition med vävande av krabbasnår som vi har!

image

Tack Ellen för att du fotade 🙂

image

Så här ser det ut från kontorsfönstren 🙂

image

Jag passade även på att börja klippa ut en klappenrock. Bra yta att klippa på och det kom en intresserad besökare 🙂 Till detta klippta satte jag kilar i sidorna och resterna blev smala kilar på ärmarna. Foto kommer på torsdag 🙂

Kram

Klipp-panik! – S4 Sidenbörsfantasi från bj 597

Jag har sytt två små sidenpåsar i samitum till personalen på Vikingasommar. Samitum är en orientalisk vävteknik, som det finns fynd av från tex. många Birkagravar och från Osebergsgraven i Norge. De har ofta fina mönster och jag ville nu sy en påse till mig själv också. Jag tog tyget jag har minst kvar av, det med den persiska prinsens jaktscen – Bahram Gur, som regerade i Persien på 400-talet.

Området kallas Sogdiana och ligger öster om Kaspiska havet och folket i området var tidiga på att tillverka sidentyger. Sogdiana är som en vägkorsning för Sidenvägarna och många folk har samlats i där genom tiderna. Tyget har jag köpt av Max.

image

Det här mönstret har hittats uppklippt i remsor och fastsydda som dekor på en skandinavisk hängselkjol ifrån en grav i Pskov i Ryssland, fast i lite annan färgställning.

Fortsättning följer…

image

Använde ”hela” bredden på tyget! Det är inte så brett… Såg att det blev lite krokigt! Koncentrerade mig på att mönsterpassa…

image

Vek in en kant upptill.

image

Använder en syl för att göra hål och har sytt lite knapphålssöm runt hålet.

image

Flätat växtfärgat garn.

image

Delade flätan på mitten och trädde i från var sitt håll.

I Birkagrav bj 597 har Hägg tolkat ett sidenfynd som börs, väska eller liknande. Det här är vad jag kom på att göra 🙂 I spännbucklorna, Jansson P37, är det enbart linneöglor, enstaka öglor upptill i båda spännena och 3-4 linneöglor nertill i den ena och ingen ögla nertill i den andra (ibland har spännbucklorna rensats lite).

image

Ur: Arbman, Birka I, s. 195.

Denna grav har mycket textilier, med de största bitarna av en hängselkjol, men inte så mycket siden. En bygelsax fäst i en järnkedja låg mellan spännbucklorna och både en bit av kedjan samt skänklarna på saxen hade rester av en goffrerad särk.

Hon fick även med sig många pärlor bl.a. av bärnsten och några ametistfärgade, även blå, gröna, vita och gula pärlor, en blå melonformad pärla, en blågröna fayanspärla. Hon bar ett likarmat spänne. Ett runt silverbleckshänge i form av ett sköldhänge låg intill. Hon hade även fått med sig ett nålhus i brons, en sk. Tatingerkanna, en järnring samt att några av hennes tänder är bevarade.

image

Teckningar av textil i bj 597. Ur: Hägg 1974, s126.

image

Nedan finns länk till ”Sök i samlingarna” där ni kan titta närmare på textilierna.

image

Hängselkjol, aprondress, från bj 597. Foto: Gabriel Hildebrand, SHM.

Här är en av bitarna av hängselkjolen i diamantkypert.

Över ena spännbucklan låg diamantkypert i två lager. En del av hängselkjolen, W10e, kan ha hamnat övanpå bucklan (då kvinnan förmultnat kan den ha sjunkit in). Den översta är, enligt Hägg, numera ljusbrun medan den andra, närmare skalet är mörkblå. Det mörkblå stycket, W10i, har tydliga spår efter spännbucklans ovansida. Den har en nedvikt och fållad kant, som troligen legat vänt in mot mitten (som en kappöppning, min anm.) och kommer därför, menar Hägg från ett plagg som butits över särk och (hängsel)kjol.

Ett ytterligare ylletyg från graven är en blågrön diagonalväv av W36-typ. Ingen kan eller söm har hittats på biten som låg nära kistan. Under diagonalkyperten fanns ett mönstervävt stycke som klätt en dyna stoppad med fjädrar, se 597:4. Mellan dynan och diagonalväven låg enligt Geijer ett litet stycke siden eventuellt från en väska eller liknande. Kanske det är en liten relikväska.

image

Hittade den här som ska vara en bysantinsk liten sidenväska från 800-talet. och den ska finnas i Schweiz, på St Michael av Beromünster. Jag hittade informationen på Pinterest men Mechild Flury Lemberg har skrivit om den.


Det här betyder att jag borde sätta dit en längre rem, trä dragsnoddarna genom tyget samt göra tofsar på dragsnoddarna…

image

Bärnstenspärlan. Ur: Arbman, Birka I, Taf. 115.

image

Del av ett sköldformigt hänge. Ur: Arbman, Birka I, Taf. 97.

image

Några av pärlorna. Ur: Arbman, Birka I, Taf. 122.

Kram

Lästips:

Vedeler, M. 2014. Silk for the Vikings.

http://urd.priv.no/viking/smokkr.html

https://www.apollon.uio.no/english/vikings.html

Hägg, I., 1974. Kvinnodräkten i Birka.

http://mis.historiska.se/mis/sok/kontext.asp?kid=801&zone= Här.

Geijer, A., 1938. Birka III.

Tacksam över att hon kommer hem

image

Den här gången var hon borta tre dagar och två nätter. Hom hem 2.30 i natt. Jag vet inte om hon varit instängd. Började tro att hon flyttat någonstans, men hon var superhungrig, så ingen verkar ha matat henne. Hon kanske är lite vildkatt bara.

image

Hon är kelig idag <3 vilket hon inte alltid är. image

Det är jobbigt att inte veta vart hon tar vägen.

Kram

Björköäventyr och reality TV

image

Igår var jag med på tvinspelning igen ? Tok tok! Så nu måste ni titta i höst 😉 Veronica ringde härom dagen och frågade om jag ville vara med och jag tänkte ”varför inte” ? Så igår morse tog jag åttafärjan till Adelsö, mot Björkö, och det var en vacker morgon. Mamma skjussade mig -Tack! Jag visste inte exakt vad som skulle hända och jag var inte på topp efter bara fyra timmars sömn, men det är alltid ett äventyr att åka till Björkö!

image

Hade på mig mitt halsband efter grav bj 632 och mitt ”vita kattskinn” – det är egentligen en vit kanin…

Reality TV när det är som bäst ?

image

image

Undrar just vad vikingatidens människor tänkt om de plötsligt dök upp! ?

image

Tog mig även en titt i museet och såg för första gången lädret som kom upp under utgrävningarna i hamnen!!! Det ska vara delar av en sko möjligen ? Birkas första i så fall! Skulle vilja titta lite närmare på den!

image

Sländtenen, som jag kanske ska skriva om, var också utställd ? Får se om det blir av. Det är också den enda jag känner till, men jag vet inte om allt som hittats i Svarta jorden.

image

Tyg i en tjärsvabb! Ser ut som kypert.

image

image

Jag passade även på att skrämma turister genom att sova en stund i ”mitt hus”. Det var lång väntetid, men det passade ju bra för då hann jag piggna till! Min grejer är kvar från förra året så det kändes som att komma hem.

image

Nya saker ska göras på en gammal plats ? TV-pickninck…

image

image

Nässlor och vitmåra = en rödrosa näsduk 🙂

image

image

Plockade även en märklig sorts bukett…

image

Kajsa skär <3 image

Fina bryggan.

image

Skyddad hamn!

image

Litet nytt och fint odlingsland i Kvarteret.

Der blev en lång och stundrals väldigt märklig dag!!!

image

Tack Veronica för att du fotade 🙂

image

Jag trodde dagen hade slut på överraskningar och då dök den här lilla bävern upp! Under alla 20 år som jag åkt ut till Björkö så har jag aldrig tidigare sett en bäver!

image

Ever an adventure!

Kram

Finaste kartan!

image

Jag önskade mig en karta till vikingasommartemat med resor och kontakter i österled. Vi hittade ingen bra i någon bok och då erbjöd sig Moa att rita en 🙂 Vi valde platser och saker ihop och hon satte igång och ritade… Det här är resultatet! Det var verkligen inte helt lätt och Moa har gjort ett fantastiskt jobb!!!

Tänk att vikingarna reste så långt under vikingatiden då det inte fanns kartor på samma vis som nu! Nu kan vi knappt klara oss utan GPS… Undrar om de bara memorerade vägen och undrar hur de hittade nya vägar? Fråga folk kan ju gå bra om man har en tolk med sig. Visst – ”sväng höger vid den stora stenen och gå tills du kommer till ett krokigt träd”, var ju ett sätt att hitta. Att mäta botten på sjöar var ett annat, eftersom bottenlera ändrar sig! Hitta för att berg syns eller för att moln formar sig på liknande sätt över särskilda platser är andra sätt. Men ändå!

Undrar även hur många som aldrig kom hem igen…

Nu önskar jag bara att vi kunde göra den som A3-affisch och sälja i butiken i sommar!

Tack Moa!

Kram

Till Årsunda en vända

Åkte iväg igår eftermiddag till Gävle för att hämta upp Richard så vi kunde åka ut till Årsunda och hämta vikingasängen jag köpt och eldfatet som jag beställt av en smed.

image

Det var väldigt fint ute vid gården, även om lupinerna tydligen löpt amok och kväver den naturliga växtligheten i Gästrikland.

image

Blev bjuden på litet gille. Tack det var gott!

image

Jag hade med mig kåsa (behöver en större…), trätallrik och träsked 🙂 Det har jag lärt mig att du ska när du blir bjuden på gille eller åker på marknad.

image

Det känns som en annan tid när det är lite rök, sorl, sång och musik! Jag berättade sagan om svärdet Tyrfing – behöver öva på den!

image

Önskar att jag varit piggare, men behövde sova tidigt så jag smet iväg till jobbets bil där jag bäddat. Inne i filten, brevid min madrass…, ligger sängen och nu ska jag sy en madrass till den eftersom den ska upp på Vikingasommar imorgon. Håll tummarna att det blir fint!

image

Det gick okej att sova i bilen. Mest rädd att jag skulle bli inlåst. Här ser ni eldfatet också, men den blir ett hål i min egen plånbok nu 🙂 , för det gamla vi haft på stenåldersvinter hittades i ett förråd. Så kan det gå, men den är såfin och stadig och jag kan ha den med på marknad.

image

De har låtit ta fram ett par fina spännbucklekopior och är verkligen superfina. Var en present till en på gården 🙂 Det finns de som kan nu med 🙂

Kram

Brödugn av lera, sand, hästskit, mald gammal ugn och almfrön…

Idag har vi byggt brödugn på jobbet. Det var urjobbigt att börja. Oroade mig för att den skulle bli platt och spricka lätt, som gårdens förra gjorde.

Har läst på och fått hjälp av Moa, som lerat och byggt ugn förut.

image

Moa trampade lera. Jag hade med mig hästskit… Sus hade köpt lera och sand hade vi på gården.

image

Jag och Ebba formade en sandhög…

image

Ebba ville ha en glad bakugn!

image

image

På måndag öppnar vikingasommar 🙂 och jag tror att lertramperskan kommer ha träningsvärk!

image

Mått som en lindaarm… Nästa ugn får bli lite högre.

Jag gick iväg och gjorde en visning om ”Sjukdomar, elände och vård” från stenålder till medeltid och när jag kom tillbaka… Tada!

image

Sandsuggan blev ”Hildisvin” – Frejas gris. Undrar om vikingarna dekorerade sina lerugnar? Jag beställde platt topp så vi kan grädda bröd där med, eller ställa av något som behöver värmas 🙂 Får se om det funkar. Efter att den lerats så togs sanden ur igen och de började elda försiktigt. Det går att elda direkt när den är fuktig eller så kan man låta den torka två till tre veckor tydligen… Men vem har tid med det!

Kram