Brödugn av lera, sand, hästskit, mald gammal ugn och almfrön…

Idag har vi byggt brödugn på jobbet. Det var urjobbigt att börja. Oroade mig för att den skulle bli platt och spricka lätt, som gårdens förra gjorde.

Har läst på och fått hjälp av Moa, som lerat och byggt ugn förut.

image

Moa trampade lera. Jag hade med mig hästskit… Sus hade köpt lera och sand hade vi på gården.

image

Jag och Ebba formade en sandhög…

image

Ebba ville ha en glad bakugn!

image

image

På måndag öppnar vikingasommar 🙂 och jag tror att lertramperskan kommer ha träningsvärk!

image

Mått som en lindaarm… Nästa ugn får bli lite högre.

Jag gick iväg och gjorde en visning om ”Sjukdomar, elände och vård” från stenålder till medeltid och när jag kom tillbaka… Tada!

image

Sandsuggan blev ”Hildisvin” – Frejas gris. Undrar om vikingarna dekorerade sina lerugnar? Jag beställde platt topp så vi kan grädda bröd där med, eller ställa av något som behöver värmas 🙂 Får se om det funkar. Efter att den lerats så togs sanden ur igen och de började elda försiktigt. Det går att elda direkt när den är fuktig eller så kan man låta den torka två till tre veckor tydligen… Men vem har tid med det!

Kram

10 tankar kring ”Brödugn av lera, sand, hästskit, mald gammal ugn och almfrön…

 1. valterp

  Nu har vi byggt fot av fyra stenhörn. Varje fot tre stenar.
  Vi lägger en järnplåt ovanpå stenarna. Den väger 100 kg.
  Sedan vill jag ha tegel på plåten. Redan romarna brände tegel, det visades i Haithabu.
  Teglet håller värmen bättre än plåten, men med plåten kanske vi kan flytta alltihop… sätta två järn under, två hjul, köra den en bit. På medeltiden fanns ambulerande bagerier – en kärra, två hjul, en lerugn på flaket – bilder finns.
  Just nu har jag grävt lera i en hög jag köpte, 10.000 kg för 100 kr, dvs 1 öre/kg 😄. Sand blir kross 0-5 mm.

  Svara
 2. barbro

  Hoppas ugnen håller länge, hela sommaren är kanske för mycket begärt, men då kan ni göra en ny 🙂 Fin blev den iaf. Kram

  Svara

Kommentera