Bronsåldersdräkten i Historiskas textilmagasin

Häromdagen var jag ju uppe och tittade i textilmagasinet. Jag fick även se den rekonstruerade Egtvedsdräkten som fanns i skåpet – den är underbar. Jag har ju tidigare sytt och ”vävt” en barnvariant av bland annat Egtvedsdräken till Västmanlands länsmuseum och då visste jag inte om den här, så jag försökte ju fota originalet och även rekonstruktionen av kjolen i Danmark! 

Den här är fantastisk och starkt ulldoftande!

Här kommer några detaljbilder, men jag fotade supersnabbt. Skulle behöva fota med en bra kamera och i bättre ljus. Rekonstruktionen har även alla vävfel och så, så den är ett superarbete! Jag ska fråga vår bronsåldersintendent vem som gjort den. Hon hade den på sig för många år sedan i Kungsträdgården, när det hölls en historisk catwalk där 🙂

Tröjan:

Framsidan.

Halsens broderstygn.

Den i flera delar påsydda kanten.

Baksidan.

Detalj av vikningen av tröjan.

Ärmen.

Halslinjen.

Bältet:

Tofs och ögla.

Undrar vad tanken var med att ha endast en tofs.

Kjolen:

Detalj av midjeväven.

Den avslutande dekorationen.

Dräkten förvaras i silkepapper.

Någon gång skulle jag vilja väva tyg och göra en till dräkt. 

Kram

Lästips:

Egtvedsflickan på Köpenhamns nationalmuseum. http://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/bronzealderen-1700-fkr-500-fkr/egtvedpigen/ här.

2 tankar kring ”Bronsåldersdräkten i Historiskas textilmagasin

 1. Maud Ekblad

  Hej Linda!
  Nu såg jag att du skrivit om bronsåldersdräkten i Historiskas textilmagasin. Intressant.
  Egtvedsflickan har jag varit intresserad av sedan väldigt länge. Jag har varit där och sett henne. Har du?
  Min bok ”Vikingarnas mat” finns till försäljning på Köpenhamns Nationalmuseum. Det tycker jag är häftigt.

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej Maud,
   Ja, jag har fotat henne och några av de andra bevarade personerna. Borde skriva lite om dem också 🙂 Vad kul med boken! Grattis 🙂 Har du försökt sälja den på Historiska? Även om jga vet att Nationalmuseet i Köpenhamn säljer många fler böcker!

Kommentera