Mumie- och faraovisningar på Medelhavsmuseet igår

Det var 65 perspner som kom på första visningen igår – det regnade ute så det var museiväder 🙂 Inne i utställningen blev det sedan samma klimat som i Egypten en varm och svettig dag! Men barnen var roliga och ställde många frågor och ville dela med sig av sin kunskap!
image

Favoritkrukor med kvinnor som sörjer – gråterskor. Andra tolkningar är att de dansar eller är i segeryra. Jag tippar på gråterskor som i uttrycket ”slita sitt hår i förtvivlan”. Du kunde hyra in gråterskor till begravningar som hjälpte dig att sörja. Det ser också ut som pyramider men krukorna är äldre än pyramiderna! De är från Naqada II och 3500-3150 f.Kr., alltså från fördynastisk tid och precis innan hieroglyferna.

image

”Graven” – Nya mumierummet på Medelhavsmuseet.

image

Amuletter som legat tillsammans med mumier, inlindade i deras lindor och på kroppen.

image

image

Hatshepsut och hennes skylt. Hon var farao och tog på sig den manliga rollen och avbildades med skägg! Så det fanns kvinnliga faraoner, men rollen var manlig.

Önskar att jag tagit kort på Tuthankamon och Ramses II också, men det får bli nästa gång.

Kram

Kommentera